Search This Blog

Wednesday, April 04, 2007

ПЛАЌАМЕ незнаење и јавашлук ...

Незнаење и недомаќинско работење царуваат во бизнисот со снабдување на електрична енергија - комбинирано со политички притисоци (од браќата - кои не плаќаат електрична енергија ...) и огромно крадење на електричната енергија ... имаме недозволено “губење“ на електричната енергија во преносот ...

Лани се изгубени 1,68 милијарда киловат-часови електрична енергија, односно 85 отсто од увезените, а штетите се проценуваат на над 50 милиони евра ... Лани увезовме 1,95 милијарда киловат-часови струја, што не' чинеше 87 милиони евра.
** Загубите во мрежата се поголеми и од струјата произведена во домашните хидроелектрани
** Експертите се согласуваат дека вкупните загуби на струја се премногу високи и се должат на лошата техничка состојба на мрежата. Тие посочуваат дека во земјите од ЕУ загубите не надминуваат пет проценти.
** ЕСМ Дистрибуција се жалат дека огромните загуби се должат и на тоа што многу се краде струја.
** Лани во дистрибутивната мрежа е зголемена загубата на струја за 5,56 отсто во однос на 2005 година.

No comments:

Blog Archive

Site Meter