Search This Blog

Friday, April 13, 2007

МАЈМУНОТ ЧИТА ... ТАРЗАН ... ЏЕЈН

cheetapainting.jpg

Мајмунот Чита (од видот шимпанзо....) - Тарзан - Џејн ...

** Cheeta (born April 9, 1932) is a male chimpanzee noted for appearing in numerous movies and television shows, most famously many HollywoodTarzan films of the 1930s and 1940s, in which he portrayed a fictional chimp of the same name.

Cheeta became the longest lived known chimpanzee upon reaching the age 64 in 1996. As of 2007, Cheeta is still alive at the age of 75, living at a primate sanctuary called Creative Habitats and Enrichment for Endangered and Threatened Apes (or CHEETA) in Palm Springs, California. He is cited by the Guinness Book of World Records as the world's oldest primatenon-human primate).

Беа линкови кои не забавува уште во моето детство во шеесетите ... Филмувана сторија за Тајрзан (покасно и стрип верзија...) на база на книга Tarzan of the Apes од далечната 1912 година - кој преживува во некоја од џунглите во Африка - по падот на авинот на таткому ... сите погинуваат а него го прифаќа женка шимпанзо и го одгледува како свое дете во џунглата ... Незаборавен беше крикот на Тарзан кој ја параше џунглата (ахааааааа...ахааа....) сите животни се здрвуваа од тој крик - дури и лавовите кои се нели кралови на џунглата ... Кога потпораснува од трупот на авионот кој го пронаоѓа зема еден нож кама кој го опашува околу телото и му помага да стане “Крал на џунглата“ ... Тарзан долго време пати зошто не личи како сите други нормални мајмуни ... долго се загледува во водата и е во депресија ... се додека еден ден не ја сретне Џејн (Ја Тарзан а ти Џејн...) која во друштво на својот Татко оди низ џунглата во потрага по трагите на паднатиот авион - и во една опасност кога Џејн заталкува во џунглата а Тарзан јуначки ја спасува и дури тогаш сфаќа дека има и други “мајмуни“ што личат на него ... Тарзан и Џејн нели се заљубуваат - имаат и мало детенце (не му се сеќавам на името) ... Покасно Тарзан за да го наследи таткому мора да оди во Њујорк се разбира заедно со Џејн ... но бидејки во џунглата на Њујорк владеат други правила и закони - кои на Тарзан не му се допаѓаат тој се враќа во џунглата ... Е сега Њујорк ли беше Лондон ли беше, некој друг град ли беше - не е ни битно за моето сеќавање кое со годините нели бледее ...

Тарзан од филмуваната сторија го играше Johnny Weissmuller ... кој на олимпијадата во 1924 година освои 3 златни медали во дисциплината пливање а 1928 додаде уште 2 злата ...

За Тарзан и друштвото - осем нели изворната книга, филмовани стории, цраните има и прекрасна компјутерска видео игра/и ...

Во сите овие згоди и незгоди во придружба му е мајмунот Чита ... Е ова батка мајмунче да ти било уште живо - деновиве го прославило својот 75 роденден ... Оваа забавна вест ја пренесоа и нашите печатени медиуми и интернет портали ... Но како и многупати до сега не го дадоаа и изворот на сторијата:
- Чита на Тарзан прослави 75 години ... 13 Април, 2007 - 08:55 -Stevo ... блог
- Чита на Тарзан прослави 75 години ... 7 Број:2043 Четврток 4/12/2007 ... Вест ...
- Чита на Тарзан прослави 75 години ... 12.04.2007 ... Идивиди ... портал
- Мајмунката Чита наполни 75 години ... 12.04.2007 - Утрински но нема линк - написот не е содржн во електронското издание ...
- Чита наполни 75 години ... 11.04.2007 ... Он.нет ... портал

Други содржини на македонски интернет страни поврзани со Тарзан и компанија можете да најдете и на линковите:
- Што знаете за Тарзан? ... 18.12.2006 ... Идивиди ... портал
- Дај ми наслов... 30 Мај, 2006 ... блог Chita ...
- Мајмунот Чита го прослави 74. роденден ... четврток, 13 април 2006 ... Дневник ...
- Јас Тарзан, ти Џејн, ова Чита! ... 2006-04-12 ... Кајгана ...
- Урбанизам и ренесанса за почетници ТАРЗАН ... 16 октомври 2006 ... Утрински ...
- Чита - вистински метузалем меѓу шимпанзата ... 16 октомври 2006 ... Утрински ...
- Тарзан - На луѓето им е потребен јунак. ... 18 март 2006 ... Дневник ...
- Тарзан е мртов, да живее Чита! ... Он.нет ... портал
No comments:

Blog Archive

Site Meter