Search This Blog

Tuesday, April 24, 2007

СЛОВЕНЕЧКА - кратка историја за нејзината долга изградба

Словенечка е улица - булевар која е проектирана уште од Кензо Танге - пред 40 и кусур години ... Улицата / булевар е долга само 2 километра но нејзината изградна трае повеќе од 5 години и тоа од кога е решено дека му е неопходна на Скопје ...

Направив едно мало истражување со помош на пребарувачот Најди - кој ги индексира написите по временски редослед - од кога се говори и ветува изградба на бул. Словенечка ...

** Првпат Словенечка се спомнува во написот на Вест ... Година: 2 Број:460 Понеделник 1/21/2002 ... Улицата Словенечка - нова врска на Чаир со центарот ...
- Идејниот проект за пробивање на улицата Босна и Херцеговина, која преку просторот на стариот аквадукт ќе се поврзе со Јадранската магистрала кај хотелот "Александар палас" е готов.
- Продолжението на улицата Босна и Херцеговина ќе го скрати времето на патување и поврзување на Чаир со Карпош, а оттаму и со центарот. Новата улица ќе го носи името Словенечка и ќе минува покрај аквадуктот, ќе зафаќа дел од дворното место на касарната "Илинден" и ќе излегува на клучката кај Момин Поток.
- Проектот е усогласен со Министерството за транспорт и врски, со Заводот за просторно и урбанистичко планирање, а Општината има дозвола и од Министерството за одбрана за заземање на делот од дворот на касарната "Илинден".
- Реализирањето на овој проект, во голема мера ќе го растовари сообраќајниот метеж во Чаир. Сега Чаир со центарот соодветно е поврзан само преку улицата Цветан Димов, на која секојдневно има огромни застои.
- Новата улица се планира да минува покрај римскиот водовод, а до таму сега воопшто нема пристап, и нејзината изградба, одговорните од Општина Чаир очекуваат да придонесе за заживување на овој споменик и како туристичка атракција

** И вториот напис за Словенечка по шест месеци од првиот е од Вест ... Година: 2 Број:590 Четврток 6/27/2002. ... Со булеварот Словенија, од Чаир до Крапош ќе се стигнува за неколку минути ...
- На почетокот на следниот месец, Општина Чаир ќе почне со изградба на улицата Словенечка, што треба да го поврзува Чаир со Карпош, а оттаму и со центарот на градот.
- Словенечка која е само 2 км долга - ке се градела во етапи поради немање на пари ... ке се градела во почетокот само едната траса ...
- Само што не почнала да се гради Словенечка ... тендерите биле при крај ...

** Утрински - пишува првпат за Словенечка на ... 2002-07-05 ... Словенечка ке биде булевар ...
- Градежните работи е планирано да почнат овој месец. Околу два километра од оваа улица поминуваат покрај реката Серава, покрај пругата и кај Момин Поток, каде што се прави клучка со што оваа Општина ќе се поврзе со западниот дел од Скопје.
- Комплетното завршување на проектот, според направените процени, ќе чини 110 милиони денари.(цирка 1.8 милиони евра) Градежните работите ќе траат околу една година.

** Вест ... Година: 3 Број:652 Среда 9/11/2002 ... По Словенечка од Радишани до Карпош за пет минути ...
- Вест јавува дека почнала исградбата на Словенечка ... значи точно пред 5 години ...
- Улицата требало да ја гради Пенов ... но поради спороста на Пенов со проектот се зафатила општината Чаир ...
- Проектот го направил Бетон ... но ке ја гради Пелагонија и ке кшта 32 милиони денари (512.000 евра - драматично намалена вредност или грешка на Вест...) ... а Миленковски ветува дека едната траса ке биде готова до следната есен ...

** На 2002-09-13 - Слично пишува и Утрински ... Од Чаир до Карпош по покус пат ...
- Вкупната инвестиција на овој проект чини 110 милиони денари, од кои 32 милиони се обезбедени преку Фондот за патишта, а остатокот ќе го надомести Општина Чаир преку државниот буџет.

** Тука некаде се утврдува дека на трасата има многу дивоградби кои треба да се срушат ... а има и нерешени имотно правни односи ... Година: 3 Број:772 Вторник 2/4/2003 - Вест ... Словенечка заглави кај дивоградбите ... Улицата била пробиена до Серава ... Се спомнува и измена на трасата ...

** Вест на Година: 3 Број:823 Петок 4/4/2003 ... во написот - Од булеварот Словенечка останаа само купови земја ... јавува дека веќе се потрочени 30 милиони денари и дека работите запнале околу надлежностите ... дивоградбите и немање на пари ... не дала Владата пари ... Ветувањата за брза изградба на Словенечка биле само предизборни ветувања ...

** Вест на Година: 3 Број:847 Петок 5/7/2003 ... И Градот и Чаир ја баталија улицата Словенечка ...

** Вест на Година: 3 Број:964 Петок 9/23/2003 ... Градот ќе ја одземе дозволата на Чаир за Словенечка ... Пенов го критикува Миленковски кој како градоначелник на Чаир поставил само камел темелник за почеток на градба и тука застанала работата ...

** 2003-11-10 ... Utrinski ... Изградбата на „Словенечка“ „виси" меѓу Општината и Градот --
** 2003-11-13 ... Utrinski ... „Словенечка" ќе се гради откако ќе се добие финалниот проект --
** 2003-11-13 ... Vest ... Трасата на Словенечка од чекање стана депонија --
** 2003-11-19 ... Dnevnik ... Словенечка заглави во политичките пресметки ...
** 2003-11-20 ... Utrinski ... Општинарите од Чаир со документација го демантираат Пенов --
** 2003-11-20 ... Dnevnik ... Проектот за "Словенечка" е кај Ристо Пенов -- Сега вече надлежноста за градба е кај Пенов а препукувањето е кај е документацијата ...
** 2004-01-21 ... Vest ... За Словенечка 13 милиони денари -- Сега градот ја гради улицата ... демек еве и пари одвоил ...
** 2004-02-06 ... Utrinski ... Со улицата „Словенечка“ ќе се скуси патот до центар --
** 2004-03-22 ... Vest ... Се работи нов проект за Словенечка -- Ново е што сега проектот го прави градот ... а сеуште ја чека документацијата од Чаир ...
** 2004-04-27 ... Dnevnik ... За улица од два километри мечтаат 60.000 луѓе --
** 2004-05-04 ... Vest ... Словенечка ќе минува низ ниви --
** 2004-05-07 ... NMakedonija ... Словенечка ќе минува низ нивите покрај дивоградбите -- сега проектот го работи Пелагонија ...
** 2004-05-26 ... Dnevnik ... Заобиколницата неизвесна --
** 2004-06-01 ... Utrinski ... И покрај измените на проектот, изградбата на „Словенечка“ закочена --
** 2004-06-02 ... Vest ... Ништо од изградбата на Словенечка --
** 2004-09-14 ... Vreme ... Градот ќе склучува договори за експропријација на приватните имоти --
** 2004-09-16 ... Dnevnik ... Ако не може милум, Пенов силум ќе ја направи "Словенечка" --
** 2004-09-22 ... Dnevnik ... Уште зимава чаирчани ќе возат по "Словенечка" --
** 2004-09-22 ... Vest ... По пауза од две години, продолжува изградбата на Словенечка --
** 2004-11-02 ... Vest ... Чаирчани се задушуваат во сообраќаен метеж --
** 2004-11-16 ... NMakedonija ... Улица Словенечка повторно ќе ја чека пролетта --
** 2004-11-30 ... Vest ... Доградбата на Словенечка оставена за в година --
** 2004-12-16 ... Dnevnik ... Пролетна шанса за улицата Словенечка -- уште се преговара со сопствениците на земјиштето ...
** 2004-12-21 ... Dnevnik ... Два километра ни за два мандата --
** 2005-01-18 ... Dnevnik ... Годинава нема да се градат нови улици --
** 2005-02-23 ... Vest ... Словенечка мрдна од мртва точка -- Се ближат нови избори за градоначелник и ветувашата се зголемуваат ...
** 2005-02-28 ... Vecer ... "Словенечка" излегува од имотно-правниот лавиринт --
** 2005-06-01 ... Vest ... За Трифун најважно е да се изгради Јужниот булевар и Словенечка --
** 2005-06-09 ... Vecer ... Ќе се бараат и нови опции за "Словенечка"?! --
** 2005-06-09 ... Dnevnik ... Улицата Словенечка ќе се гради откако ќе се обесштети трасата --
** 2005-06-13 ... Vreme ... Словенечка заглави во имотно-правни проблеми -- Уште се ценкаат со сопствениците на земјата ... Градот дава 859 денари а сопствениците бараат 3000 денари по квадрат ...
** 2005-08-25 ... Vest ... Градот нема да ја чепне Словенечка и оваа година -- сеуште проблем се обештетувањата и се бараат уште неколку месеци...
**
2005-10-03 ... NMakedonija ... Улица Словенечка никако да мрдне од мртва точка --
**
2005-11-06 ... Vest ... Словенечка доби атмосферска канализација --
** 2005-12-24 ... Dnevnik ... Сите кренаа раце одпробивањето на "Словенечка" --
** 2005-12-24 ... Dnevnik ... "Словенечка" го чека Пенов --
** 2005-12-27 ... Utrinski ... Пазарни цени за земјиштето низ кое ќе минува „Словенечка“ --
** 2005-12-27 ... Vest ... Улицата Словенечка ќе добие нова траса --
** 2005-12-27 ... Dnevnik ... Градот пак ќе ја менува трасата на Словенечка --
** 2006-01-19 ... Vreme ... И Бутел ќе помогне за улицата Словенечка --
** 2006-03-16 ... Vest ... Водоводна цевка ја кочи Словенечка --
** 2006-04-05 ... Vest ... Улица Словенечка --
** 2006-04-15 ... Forum ... РИСТО ВРАТИ СЕ, СЕ ТИ Е ПРОСТЕНО! --
** 2006-05-22 ... Vreme ... Почнува пробивањето на Словенечка --
** 2006-05-23 ... Vecer ... Летово проширувања со булеварски решенија --
** 2006-05-23 ... Vreme ... Чаир и Карпош сообраќајно ќе се спојат во ноември --
** 2006-06-20 ... Vecer ... Градот одобри 3 500 евра за квадрат --
**
2006-06-26 ... Vest ... Ќе ја стопираме"Словенечка" ако Градот не не обесштети ...
** 2006-07-11 ... Vreme ... Земјата ќе се откупува за 1.500 денари за квадрат --
**
2006-07-20 ... Utrinski ... На „Словенечка" 87 сопственици чекаат експропријација --
**
2006-08-22 ... Spic ... Скопје ќе плати за пет парцели --
**
2006-08-23 ... Vreme ... Откупени првите парцели за Словенечка --
**
2006-08-23 ... dnevnik ... Почна откупот на имотите на кои ќе се гради Словенечка --
**
2006-08-29 ... dnevnik ... Градските власти промашија уште една градежна сезона --
**
2006-09-04 ... Vreme ... Бутел ќе го спасува аквадуктот --
**
2006-10-02 ... Telma ... НЕ СУМ ПОТПИШАЛ ЗАДОЛЖУВАЊЕ НА ГРАДОТ --
**
2006-10-07 ... Utrinski ... Трасата на „Словенечка" целосно пробиена --
**
2006-10-09 ... Vest ... Почна тампонирањето на Словенечка --
**
2006-10-09 ... Vreme ... Недостигаат уште 300 метри за да се пробие Словенечка --
**
2006-10-09 ... dnevnik ... Словенечка се доближи до Момин Поток --
**
2006-10-13 ... Vecer ... "Словенечка" во полн ек, следува клучката кај "Континентал" --
**
2006-10-13 ... NMakedonija ... Трифун се прошета по раскопаната Словенечка --
**
2006-10-13 ... Utrinski ... „Словенечка" ќе биде готова во втората половина на 2007
** 2006-10-19 ... Utrinski ... Идната година нема да има нови инвестиции во Градот --
**
2006-11-06 ... dnevnik ... Словенечка граби напред --
**
2006-11-07 ... dnevnik ... Скопје ќе го види Аквадуктот --
**
2006-12-13 ... utrinski ... Започна асфалтирањето на Словенечка --
**
2007-01-31 ... Vecer ... Нова населба покрај Словенечка --
**
2007-02-23 ... Vest ... Место да се гради, Словенечка се уште се тендерира --
**
2007-04-24 ... utrinski ... Решени имотноправните проблеми на булеварот Словенечка --3 comments:

volan said...

Морам да кажам дека случајот на изградбата на улица “Словенечка“ е за анали на Македонско новинарство ... па богами правосудство ... а треба и Антикорупциска да го прочешла добро ...

Се укажува дека “случајов“ со улицава која е долга едвај 2 километри а неможе да се изгради еве веќе цели 6 години ... е типичен пример за МК начин на градење ... трипати се менува планот за градба ... неколку пати се менува и трасата ...Неклку градоначелници ја градат ... Аце Миленковски во два Мандата ... Пенов ... истотака во два мандата ... и еве Костовски го троши својот мандат ... Којзнае уште колку долго ке се гради ...

Колку ли пари се потрошија непотребно - во трикратното менување на трасата ...

Anonymous said...

Hi
Jane

Anonymous said...

Готова е кај и да е и се гледа крајот!!! http://www.skopje.gov.mk/ShowAnnouncements.aspx?ItemID=1041&mid=24&tabId=1&tabindex=0

Blog Archive

Site Meter