Search This Blog

Monday, April 02, 2007

ПИСМОТО на ГРУЈО

Писмото на премиерот Груевски до сите школи Директори и Наставници - во кое тој зборува за Школството во Македонија и како да се зголеми одговорноста на Наставничкиот кадар во школскиот процес - т.е. како да се дисциплинираат учениците ... ме подсетува на едно писмо кое беше пишувано од Тито до сите членови на својата партија (кога ке се сетам имаше повеќе такви писма од Тито до ...) а беше во врска со појавата на Либерализмот и непослушност во Југославија ...

Така Тито често знаеше да пише писмо и тоа ке се читаше по сите партиски состаноци ... Секој член на партијата мораше да се изјасни дали го прифаќа писмото и ставоите ... и беше ако не си со Тито тогаш си против и за тебе нема место во партијата ... А ако нема место во партијата ... за тебе нема место ни во животот - на работното место де ... Сетете се како и зошто се формира логорот на островот Голи Оток - кој беше во врска со случувањета со Стаљин - разидувањата со Стаљин и Инфорнбирото ...

Само што тогаш писмоата се читаа по партиски состаноци ... не се читаа да речеме на работнички совет ... само партиските членови имаа обврска да ги читаат писмата од Тито и да се покоруваат на неговите зборови ...

Груевски воведува нова практика каде премиерско писмо се чита на во сите школи и мора да се повинуваат и дисциплинираат сите учесници во школскиот процес во Македонија ... Ова е навистина воведување на нова практика ... и веројатно ке биде дочекано на нож од СДСМ ... не заради друго туку веројатно ке им биде криво зошто тие на тоа не се сетиле први ... и не го патентирале ...

Да се разбереме не навлегувам во мотивите на Груевски за писмото со кои на некој начин се слагам ... туку во постапката писмото да се чита пред сите наставници ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter