Search This Blog

Friday, April 27, 2007

ГРАЃАНСКИ ОТПОР - кон УЈП во Струмица

Никојпат не би сакал да бидам инспектор на УЈП. Некако неблагодарна е таа професија. Се доближува до полициските функции. Задача им е да откријат - кој не плаќа данок ... Поради ваквата улога на УЈП тие се во стална придружба на редовната униформирана полиција ... Постојат луѓе кои се осветољубиви и на разни начини им се светат лично на инспекторите на УЈП ...

- Клетвите и плукањата се најчестите закани кои ги трпат инспекторите ...
- Најчесто тоа се отворени и притаени закани директно кон Инспекторите и нивните фамилии ...
- Телефонски закани ...
- Физички закани по безбедноста на нивниот живот и животот на нивните потесни фамилии ...
- Закани од партиски моќници и партиските спонзори ... во смисла ке видиш ти ке се врати нашата партија на власт ... и тогаш ...

- Често Инспекторите на УЈП се подложни и на мито ....
- Често УЈП инспекторите несвесно служат за меѓупартиски пресметки ... Се смени ли партија на власт - на едни фирми им олеснува а на други фирми им се тресат колениците ...

Во Струмица почна масовно да им ги дупчат гумите ... Вчера во Струмица рано наутро на 17 одбелеѓани возила на УЈП им се искасапени со нож сите гуми ... Штетата се проценува на околу 3.000 евра. (Извор денешен Дневник - ИЗДУПЧЕНИ 58 ГУМИ НА 17 ИНСПЕКЦИСКИ ВОЗИЛА ВО СТРУМИЦА - Инспекторите останаа на бандажи ..)

Најорганизирани во граѓанскиот отпор против Инспекторите на УЈП се граѓаните од Албанската националност - кои кога ке видат инспекција масовно придоаѓаат и ја попречуваат инспекцијата во вршењето на нивната функција (со разноразни методи и срества...) ... Затоа и се ретки инспекциите во вакви средини ... Ги има но се кратки и филмски ... за да се покаже на останатата јавност ... еве и тука не има и тука ја вршиме нашата функција ...

Во некои држави Инспекторите се наоружани со службени пиштоли - како впрочем што е и Финасиската полиција кај нас ...

Значи Инспекторите пред секоја Инспекција го прават веројатно следниот ритуал:

- Одат во црква да се молат да не ги фаќаат клетви ...
- Против плукање купуваат папирнати марамици ...
- Облекуваат заштитни одела ...
- Повикуваат Полиција ...
- Се напиваат некави седативи - за да ги смират живците ...

Можеби грешам ... можеби не е така ... теба да се анкетираат самите инспектори ...

На темава пишував и порано:
- ИНСПЕКЦИЈА ... 16 Април, 2007
- УЈП ја мерка екстрадата ... 16 Март, 2007
- ПОПЕ - дај фискална! ... 6 Декември, 2006

No comments:

Blog Archive

Site Meter