Search This Blog

Tuesday, February 20, 2007

КОЈ Е ГАЗДА - на Македонија ?!

Во зависност од тоа кој владее со државата - држава е:
- Аристократска ... Старогрчкиот поим аристократија значи "власт на најдобрите" и е кованица од зборовите "аристо" (најдобар) и "кратија" (владеење).
- Автократска ... самовладеење (грчки : auto – сам, kratein – да владееш) представува многу стеснет круг на на управувачи - меѓу кои се обликува владеачката воља ... Често може да е тоа поединец која се служи со државниот апарат за присила да ја присили самата владеачка група ... Во автократските држави постои таканаречени затворени центри на моќта - на кои граѓаните немаат влијание ... Во вакви автократски држави постојат формални демократски институции - (парламент, влада, судови) но бидејки работат под непосредно влијание на владеачката група и нивниот лидер - демократијата се сведува на ниво на формализам и практично се спроведува диктатура на владеачката група - на нејзиниот потесен дел - или исклучително на лидерот на групата ...
- Бирократија ... тука тежиштето на владеењето е во централизираната контрола на бирократскиот апарат ...
- Демократија ... Каде со државата владеат избрани представници на народот ... Систем на владеење на мнозинството ... Етимолошки, демократија е изведена од грчките зборови демос (народ) и кратос (сила).
- Олигархија ... Каде со државата владе мала група на луѓе - кои се најбогати - или имаат најголемо политичко влијание ... (грчки oligos – мало и arkhê – владеење) ...
- Технократија ... Каде со државата раководат научници и технократи ... ("techno" from the Greek tekhne for skill, "cracy" from the Greek kratos for "power") ...
- Теократија ... каде во државата пресудно влијание има религијата или верата ...

Има ли стопан Македонија - кој е “газдата“ на Македонија ... Ова е често прашање кое ми се мота во глава, кога и гледам нелогичности во правниот и економскиот систем на државата ни ...

Дали можеме да кажеме дека новопечени “газди“ се Македонските Олигарси - кои некој ги вели дека се петнаесетина ... а некни од првиот даночник чувме дека се всушност 150 ... е сега некој Форбс да се појави во МК па да им ги објави имињата ...

Дали газди се партиите ни - кои во политичка борба легално се борат за власт ... па зависно од успехот се позиција или опозиција ...

Дали газди ни се странските представништва на разни сведски организации (Светска Банка , ММФ, Амбасадорите од ЕУ и САД ...) - кои се доминантни во многу сфери ... во сверата на економијата ни диктираат како ке го трошиме буџетот ... кој ке ни биде курсот на девизите ... колку и од каде ке земаме кредитеи ... каде ке ги чуваме нашите пари ... а во сверата на политиката ке ни бидат медијатори - без нив неможе да помине ниеден закон - оди на оценување кај ив ... без нив ниедна криза неможе да решиме ... тие се тие кои ни ги “караат“ политичарите ни кога ке укакаат нешто ... ке дадат жолт картон на некој политичар кој претерува ... тие се тие кои од “терористи“ ги преиминуваат луѓето во “борци за човекови права“ ... тие се тие кои од нашето општество прават изолирана држава ...

Ако ги споредам дефинициите од првиот дел од постот - ке оценам дека сме најблиску до дефиницијата на Аутократска држава ... Дали и вие го делите моето мислење ?

2 comments:

Anonymous said...

Volan,

gazda pile moe ti e Taci. Dodeka nasiov PP (kratenka za Donald Duck) izigrava decko od kino Bambi, i spektakularno gi apsi losite ni makedoncinja, koj za namera, koj za ne znae ni sam, slobodno kako Isus mu se setta ovcarot so stap niz policija za vreme ne negovo apsenje isto kako i na onie prvite, a za movie star, deckoto od Kondovo, center of the world, nemam sto da kaam. Mislam deka mu parira na PP, ama ovoj ne mu moze nisto zasto ke mu se naluti gazda Taci i ke mu kaze pu pu ne igram.

Jadna e denes, Makedonija. Mozebi ne kradea, mozebi ne lazea ama vaka nikoj ne ne omalovazil. Uste sega se gledaat grobarite na Makedonija, koi za zal se krijat zad ona sto za makedonija rebase da bide sveto. Od pietet kon toa ime ne mu gi pisuvam cetirite bukvi.

Anonymous said...

BUY CIALIS ONLINE
BUY HALF-PRICE CIALIS AND SAVE MORE THEN 70% of YOUR MONEY
WHAT IS VIAGRA
BUY LOW-COST VIAGRA ONLINE & SAVE

Blog Archive

Site Meter