Search This Blog

Thursday, February 08, 2007

РИКША за Скопје му е мајката ...

Со години селушаме разни предлози како да се подобри јавниот превоз во Скопје ...

- Нови аувтобуси ... еколошки ...
- Минибуси ...
- Такси - ефтино ...ekobas
- Трамвај ...
- Тролебус ...
- Метро ...
- Жичара до Водно ...
- Обиколен пат ...

Во педходниот пост видовме дека Градоначелникот на Скопје - господинот Трифун Костовски ... одкако ги реши сите градски проблеми кои не тиштат (ги наведов во постот) ... Реши да не куртули од сааобраќајниот хаос во Скопје со воведување на Трамвај ...

Во постот имаше луѓе кои прашуваа - а пари од каде ... и нели имавме референдум за транвај пред петнаесетина години кој не беше успешен ... (ама кој ги врти тоа граѓаните кои немале друга работа па излегувале на референдум) ... ке биде како што ке каже Градоначалникот и неговите “советници“ т.е. администрација де ...

Но јас имам еден непристоен предлог за решавање на проблемот со јавниот превоз во Скопје ... Ефтин и еколошки ... тотално спроведлив за Скопје - кој претежно е рамничарски град ...

Предлогот се вика РИКША ... Да Рикша онаа од Калкута и егзеточна Азија ...

Rickshaws (or rickshas) are a mode of human-powered transport: a runner draws a two-wheeled cart which seats one or two persons. The word rickshaw came from Asia where they were mainly used as means of transportation for the social elite. Rickshaws have been outlawed in many countries in Asia due to numerous accidents. Many Western cities like New York City have adopted bicycle rickshaws but with different names like pedal-cabs .

Па Господиник градоначелник поефтино здравје ... поеколошки здравје ... ако може во Њујорк да има зошто да нема и во Скопје ... Имено Рикши во Скопје има и сега ... додуше само транспортни ... највеќе ги има околу Битпазар ... за 50 денара ке ти изнесат се од теските Битпазарски улици до паркингот кај ти е колата или до најблиската аутобуска станица ... а ако треба и до дома ке носат ... врата до врата ...

На ваков начин ке се вработат веднаш неколку иљади луѓе со минимална инвестиција од стотина евра по човек ... добро де и двесте нека бидат ... По еколошки транспорт од ова здравје ... Замислете колку романтика има во возење со Рикша ... Се качуеш у центар и си одиш до дома ... онака со благ поветарац у лице ... фино разгледуеш околиш ... Колку фино би дочло ова за развој на туризмот ... Работна рака за Рикши по Скопје колку сакаш ...

Знам многу фамилии кои веднаш би ангажирале Рикши да им ги носат децата до школо и назад ... до градинка и назад ... фино ... романтично ... ефтино ... доверливо ...

Замислите како шмек тоа би му дало на Скопје ... Ке нема потреба ни од премногу паркинг ... Се разбира ова е транспорт погоден само до неколку киломентри (седум осум) ... За подолг транспорт се пали моторот де ... :)

Ако ГГрадоначалникот ми ја прифати идејава која вака јавно му ја давам ... барам донација од 5000 евра која ке оди по мој избор ... ке уштеди многу пари де ...
http://larrygassan.com/BP50k_03/DD-Rickshaw.jpghttp://www.bikesatwork.com/bicycle-rickshaw/family-riding-rickshaw.jpgrickshaw-by-library.jpg (10K) http://ai.eecs.umich.edu/people/rounds/newchinapictures/rickshaw.jpg

Bajaj Auto Rickshaw

Bajaj Auto rickshaw CNGrickshawhttp://www.trixi.com/album/pedicab-rickshaw-114.JPG

No comments:

Blog Archive

Site Meter