Search This Blog

Thursday, February 22, 2007

ЗАТВОР или парична казна

Сите ние како граѓани знаеме често да направиме прекршок - кој води кај судија запрекршоци и следи казна “Пари или замена затвор“ (за 1000 денари еден ден затвор) ...

Македонските судови се преплавени од разноразни прекршочни костапки (најчести се сообраќакниот прекршок ...) - во кои се пресудуваат соодветни казни (парични или замена затвор) ...

Македонските затвори се жалат дека немаат доволен капацитет - во напливот на енормен број на затвореници ... осудениците чекаат ред за издржување казна затвор ...

Се прашувам дали народот е толку криминогено располошен ... или има девијации во законот ... Од друга страна интересна е се почестата појава народецот наш - да сака повеќе да одлежи неколку дена затвор ... одколку да плати казна ... Причината е проста ... немање пари ... а немање ни работа - па на народот повеќе му се исплати да оди во затвор ... и така нема што друго да работи ...

За ова зборува Утрински ... во написот - Велешани лежат в затвор место да платат казна за сообраќаен прекршок

No comments:

Blog Archive

Site Meter