Search This Blog

Thursday, February 15, 2007

10 години од студентските протести ...

Деновиве се навршуваат десет години од студентските протести во Скопје - во врска со познатите случувања околу Педагошкатата академија во Скопје ... кои завршија со познатите шаторски случувања ... и подоцнешната промоција на Филип Петровски ... како пратеник и дел од македонската дипломатија ...

кибицер на својот блог ИСТОРИЈА ... напиша серија од лични видувања на протестите ... како современик и учесник на случувањата ...

Protesti 1.jpg


Топло ги препорачувам за читање:

- Досие студентски протести: Безимените револуционери

- Досие: Студентски протести - десет години потоа

- СТОП ЗА ЦЕНЗУРАТА: Директорот

Особено го препорачувам првиот напис на кибицер ... кој е современик на случувањата ... во написот се содржи прекрасна видео и аудио презентација изготвена од кибицер ...

Има и други видео презентации за случувањата:

- PROTESTI 1997 - dokumentarec na MTV

Protesti 2.jpg

- FILIP PETROVSKI - ZA NAS

Protesti 3.jpg

2 comments:

ТРИБУН said...

Најдобро е сепак протестите да останат таму каде им е местото. Рацете треперат кога се сеќавам на тие мигови. Другото потоа е историја. Во таа смисла најдобро е протестите да ги анализираме изолирано, во тој временски континуум, во кој се случија. Развојот на актерите потоа нема врска со големината на подвигот. Сепак, како луѓе чиниме и добри и помалку добри дела.
Студенти учете како се боревме за Македонија.

Anonymous said...

"Podvigot" e pretstavuvanje na Makedoncite kako teski xenofobi? Kakva teska manipulacija na javnosta...

Blog Archive

Site Meter