Search This Blog

Saturday, February 10, 2007

БАКНЕЖ

Луѓето велат дека се сеќаваат на првиот бакнеж ... Мит во минатото беше филмскиот бакнеж ... Обично првите бакнежи се вежбаат во игра наречена “Фота“ ... барем така беше во наше време ...

Према МК Википедија -Бакнеж е допирање на одреден предмет или личност со помош на усните . Бакнувањето е научено однесување, поврзано со додворувањето забележано меѓу животните. Бакнежот како појава е забележан и кај многу нечовечки примати.Бакнежот обично се смета основен сексуален акт, при кој партнерите се допираат со усните. Се смета дека бакнежот има најголем потенцијал при будењето на нагоните, бидејќи усните се чувствителна ерогена зона.

Хрватската википедија дава нешто повеќе - Па бакнежите би дели на:
- Čestitarski poljubac
-
Konvencionalni ili društveni poljubac
-
Platonski poljubac
-
Donovski poljubac ili mafijaški poljubac
- Judin poljubac
- Leptirski poljubac
-
Eskimski poljubac
-
Kafkijanski poljubac
-
Ničeanski poljubac
-
Slijepi poljubac
-
Orgazmički poljubac uzrokuje orgazam
- Poljupci tijela daju se u erogene zone
- Francuski poljubac (french kiss) je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajni vlažni usta na usta poljubac uključuje i rad jezika i zuba pa je idealan uvod u dobar seks

Секако најбогата за Бакнеж имате на Англиската википедија ... каде има и многу линкови ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter