Search This Blog

Friday, February 23, 2007

САМООПРЕДЕЛУВАЊЕ

Ова беше клучен збор кој ја растури Федерацијата наречена Југославија ... Словенците првиго искористија правото кое им го даваше уставот на Југославија ... По нив Хрватите ... Македонците ... Со Босанците одеше тешко – таму е замрсено ... Црногорците последни го искорисија правото ... Во Косово се води рововска битка дали косоварите го имаат правото на самоопределување ... Во македонија зборот самопределување го слушаме многу често најчесто го изговараат албанските партии како претење дека воколку не ги остварат своите права – ке го искористат правото на самопределување ...

Интересно е дека со актуализирањето на правото на самопределување на Југословенските народи имаме - процес на стварање на ЕУ држава – каде народите ги делегираат дел од своите права – се здружуваат во заедничка држава ...

Што е самоопределување ... Према Меѓународен пакт за граѓански и политички права (19 декември 1966 год.) ... “ Сите народи имаат право на самоопределување. Согласно ова право тие слободно донесуваат одлуки за својот политички статус и слободно го обликуваат својот економски, социјален и културен равој. ... Договорните држави, вклучувајќи ги и државите одговорни за управување со области без сопствени Влади и области дадени на владеење, треба согласно одредбите од Повелбата на Обединетите нации да даваат поддршка за остварување на правото на самоопределување и да го почитуваат истото.“

Историски гледано првпат правото на самоопределување се среќава во револуцијата во Русија - таканареченото право на народите на самоопределување, зад која фраза во стварноста се криеше: државниот распад на царска Русија. ... Со прокламираната формула за правото на разните националности на Руското царство својата судбина самостојно да ја одредуваат „до вклучување на државно отцепување од Русија“, беше борбениот повик на Ленин ...

The principle of self-determination, often seen as a moral and legal right, is that every nation is entitled to a sovereign territorial state, and that every specifically identifiable population should choose which state it belongs to (for instance by plebiscite). It implies that all nations - usually meaning an ethnic group that self-identifies as a nation - have an equal entitlement to a sovereign state. It also implies that no other form of state is morally legitimate - certainly not if it includes an ethnic group who do not wish to be included in it.

The principle that a state should be sovereign and autonomous has long been associated with the idea of the state itself. The ideal of self-determination by a specific population (rather than their rulers) is of later origin. Early statements of the principle can be found in the Declaration of Independence of the United States.

The 1918 Constitution of the Soviet Union acknowledged this right for its sister republics (although not for declared "autonomous" regions), but was not applied in practice until the Perestroika, when it led to the breakup of the Soviet Union.

Vladimir Lenin supported the concept of the right of a culturally distinct grouping to self-determination, albeit within the framework of proletarian internationalism and, as it turned out in the policy of the Soviet Union.

At the ratification of the UN Charter in post World War II 1945, the signatories introduced the right of all people to self-determination into the framework of international law and diplomacy. In addition, the right to self-determination holds the prestigious position of Article 1 in both the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) and the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ICESCR). Its presence in the two covenants points to the right's complex nature and importance.

In the Universal Declaration of Human Rights the United Nations states that everyone has the right to a nationality and that no one should be arbitrarily deprived of a nationality or denied the right to change nationality. Self-determination is often invoked in national liberation struggles, secession of territories and constitutional disputes about how this right can be expressed to the satisfaction of opposing interest groups.

Самоопределувањето како интегрално право на народите е често во директен конфликт со едно друго право а тоа е правото на територијалниот интегритет и суверенитет на една држава ...

Conflict with territorial integrity

At the time of the UN Charter, the focus was on the former colonies of the Axis powers, and implicitly on all overseas colonies. There was no intention to support secessionist claims in, for instance, European states. However, the concept of self-determination is by definition in tension with that of territorial integrity, which is an older principle of international law. Territorial integrity applies to integral parts of a state, and since the colonies were not seen as such (except by France), their independence was not seen as an attack on the principle. The importance attached to territorial integrity was exemplified by adherence to the principle of uti possidetis during the decolonization process. The colonial borders were retained at independence, even if they had little relevance to linguistic, ethnic and cultural boundaries. Once these new nation-states were established in Africa and Asia, some felt that the principle had been sufficiently applied, and that the principles of territorial integrity and non-intervention should again prevail. Certainly, the United Nations never supported any secession during the Cold War, other than from a colonial power.

When some of the newly independent ex-colonies faced secessionist and irredentist movements, the international consensus was that self-determination did not apply to these movements. The consensus defined a "people" entitled to self-determination as persons living in a particular geographic area, rather than persons sharing a common culture or language (a nation). This did not generally promote the political aspirations of oppressed ethnic minorities. Since the end of the Cold War, however, this consensus has eroded. Most notably, western powers gave covert and overt support to the serial secession of the constituent Republics of Yugoslavia. One of these conflicts, in Kosovo (formerly an autonomous district within the Serbian republic]], is still unresolved.

Интересен беше односот и вокауларот на Албанците во Македонија при определувањето за независноста на МК – имено не гласаа ниту за референдумот за независност на МК – ниту пак го гласаа првиот устав ...

На сите тогаш полни им беа устите со зборовите и теориите на правото на Албанецот за самоопределување до одцепување на сите територии каде беа мнозинство ... Косомо ... Западна МК ... Јушна Србија ... Делови од Црна Гора ... Делови од Грција ...

И денеска Албанците често знаат да го извадат џокерот на правото на самоопределувањето на албанците до одцепување ...

Па така на пример Џафери често изјавува: “..Арбен Џафери, лидерот на Демократска партија на Албанците, повторно ја истакна својата заложба за самоопределување на Албанците во Македонија и во регионот и за промена на границите. ... Во интервју за Радио Слободна Европа тој изјави дека прашањето за самоопределување "не е дневна политика" и дека како темелно право на Обединетите нации се активира тогаш кога другите решенија пропаднале

Другите решенија за мировни договори, за разбирање, зближување и толеранција во Македонија се пропаднати и автоматски се отвора прашањето за самоопределување. Значи, оваа категорија ние не ја промовираме од инает, туку безбедносната ситуација, меѓуетничките проблеми, етничката дистанца што постои во Македонија, автоматски ја отвораат идејата за самоопределување до отцепување

Лидерот на ДПА тврди дека го почитува ставот на меѓународната заедница за неменување на границите на Балканот, но "под услов меѓуетничките односи да се градат врз база на еднакви права".

Македонија фактички е поделена држава, бидејќи заедниците таму живеат паралелно. Меѓу Албанците и Македонците недостигаат сите социјални параметри што треба да ги поседува една мултиетничка држава, па затоа не е можно Македонија да не се подели или федерализира.

Просто албанските партии се натпреваруваат кој порано почнал да се залага за самоопределување на Албанците .... ПДП бара право на самоопределување за Албанците во Македонија ...

На 03/19/1992 година Уставниот суд на Република Македонија – расправаше за - определбата на албанското население да му се признае право на отцепување на тоталитарното и асимилаторско панславјанско ропство ...

... На седницата и на јавната расправа Судот утврди дека во точка 2 од Декларацијата е утврдена определбата на НДП на албанското население во Југославија да му се признае статусот на народ и правото на слободно национално определување, за самоопределување и со правото на отцепување од тоталитарното и асимилаторско панславјанско ропство.

... Во конкретниот случај, Судот смета дека во точка 4 став 3 од Декларацијата на НДП се предвидени активности, кои, ако се преземат, се директно или индиректно насочени и кон насилно уривање на уставниот поредок, затоа што се поставени така што доколку правото на самоопределување и отцепување, назначено во точка 2 од Декларацијата, не се оствари на демократски начин и со политички средства, решение ќе се побара во сенародното здружување и формирање на единствена албанска држава на Балканот, што не може да се оствари не само без насилно уривање на уставниот поредок, туку и без загрозување на суверенитетот и територијалниот интегритет на Република Македонија. ...

Заради самоопределувањето албанците организираа и референдум за Илирида ...

Самоопределување е збор кој се слуша на Косово уште пред дваесетите години ... и повеќе ... албанците имаа парола “Косово Република“ ... многу демонстрации ... многу немири ... многу жртви – највеќе кај Албанците ...

Заради таквите страдања на Албанците НАТО ја бомбардираше Србија – а во Косово се сега трупите на КФОР под закрила на ОН. Со резолуцијата на ОН до сега не му беше дадено право на Косово за самоопределување ... и сега планот на Ахтисари тоа експлицитно не го спомнува ... но сите процеси водат кон одцепување на Косово од Србија од нејзиниот територијален интегритет ...

Не случајно во Косово се формира невладино здружение ке себе се нарекува “Самоопределување“ ... Pokret “Samoopredelenje” iniciran je od mreže mladih aktivista, koji su ranije nazvani KAN – Kosovo Action Network. Oni širom Kosova organizuju demonstracije i pisanje parola “Samoopredelenje – Ne pregovori”.... водач на ова “движење“ во Косово е Албин Курти ... јавно е подржано од албанските партии од МК а сега прави оганок и во Скопје ...

Движењето на Кури беше организатор на Протестниот собир на неколку илјади Албанци во Приштина против планот на Марти Ахтисари - заврши со интервенција на полицијата. При тоа имаше 70 повредени и 13 уапсени лица. – дваица демонстранти ги изгубија животите во нередите ...

1 comment:

diuxilao said...

This is very nice blog. do you konw Mozilla Firefox web browser?I really loved it,I hope you may want to download and try. thank you.

Blog Archive

Site Meter