Search This Blog

Monday, February 05, 2007

КРАЈ НА РАСПАДОТ НА СФРЈ

Министерот ни за Надворешни работи Антонио Милошевски - по повод разрешницата на случајот КОСОВО - неодамна изјави дека кризата на распадот на СФРЈ почна со случајот КОСОВО и сега кога Косово добива самостојност - тоа представува крај на домино ефектот на распадот на СФРЈ ...

Дали е баш така ... Македонија го посматра процесот на осамостојување на Косово од страна со“ неутрални наочари“ ...

Македонија иако е меѓународено признаена со правен субјективитет во ОН - од своите комшии е нападната по повеќе основи:

- Бугарија не ни го признава Јазикот и Нацијата ...
- Со Грција имаме спор за Името ...
- Со србија имаме таканаречен Црковен спор ...
- Со Албанија и со Македонските Албанци имаме проблеми во процес ... Албанија отворено ги подржува процесите започната со Призренската лига ... кои водат кон обединување на сите територии во кои живеаат Албанци ... Нашиве пак Албанци под закрила на борба за човекови права спроведуваат федерализација на Македонија ... Се сеќавате дека и нашиве Албанци имаа референдум за одцепување на Албанските териториии во Македонија во таканаречената Илирида .... Албанците кога тоа им одговара не нарекуваат Славомакедонци ... не гласаа за референдумот за осамостојување и не гласаа за Уставот на Македонија ... Секогаш се во коалиција албанските партиии кога ги спроведуваат нивните заложби (имаат внатрепартиски договор за единствен настап за важни прашања од областа на албанизација на делови од Македонија) .... без разлика која партија е во власт а која во опозиција .... Со тоа што играат валкана игра оние кои се на власт цицаат од власта и као се кооперативни ... а оние кои се во опозиција се рдикализираат по потреба и се на тврдото крило на Албанизација до одцепување на делови од Македонија сосе Скопје во него ....

No comments:

Blog Archive

Site Meter