Search This Blog

Wednesday, February 21, 2007

КЕ СЕ ГРАДИ ОВА - КЕ СЕ ГРАДИ ОНА

Ми здојаде да слушам ... читам ... реклами од типот - Планираме да се изгради ова ... она ... Само се сечат ленти за почеток на градба (предизборни финти) - и по кратко време се заборава на проектот - и тука почнуваат аферите ... Започнати проекти од стара влада се сечат во корен и се оставаат коров да ги обрасне ... Случаи многу ... неброени ...

Континуитет на проектите никаков ... Подсетете се на царинскоата зона Бунарџик ... Идејата ја даде Циле ... Од Георгиевски трпеше кочници уште од зародиш ... СДСМ се подсмеваше со проектот ... Одненадеш на СДСМ му текна можеби е тоа добра идеја - па ја реафирмираа ... брзо заборавија што зборуваа ... и така во круг ...

Подсетете се на Сведскиот трговски центар среде Скопје ... Подсетете се на зградата убиец на Југобанка истотака во центарот на Скопје ... Зградата на новата Гинекологија ... зградата на новиот Факултет за Компјутер сајанс на ПМФ ... објектите на Малите спортски сали ... Крстот на Водно ... и да не набројувам понатака ... Ке ги почне една Влада - а кога ке дојде нова Влада ги пеплосува и ги остава коров да расте во нив ... Континуитет никаков ... само заради тоа што друга политичка опција го почнала проектот ...

Тоа е случај и во политиката ... пример Евроинтеграциите и НАТО процесите ... додека се на власт политичките опции од петни жили прават да се остварат процесите ... штом појдат во опозиција ... ведаш креваат рачка на процесот ... демек да не им тргне на новата Влада ...

Се прашувам кого сето ова го боли ... партиите сигурно не ... го боли нашиот напатен џеб .. кој безмилосно и неодговорно го празнеа сите Влади до сега ...

И новата влада чинам почна преамбициозно со нови проекти ... ке градиме ова ... ке градиме она ... ке отвориме ова ... ке отвориме она ...ова ... Има една поговорка ... “Најпрво скокни па после речи оп...“ ...

Сите ние се прашуваме од каде толку многу пари од буџетот на Македонскиот граѓанин ... а нема пари да се отворат нови работни места ... Или Македонската влада нема обврска да отвара нови работни места ... демек да не се меша во приватната иницијатива ... и предприемништво ...

1 comment:

volan said...

Да не ме сфати некој погрешно ... камо среќа да се изгради се она што се најавува ... би бил пресреќен ... но свесен сум дека ако нема концентрирање на парите на одрдени проекти ... ке трпат сите започнати проекти ...

Подобро е еден завршен проект - одколку десет ново почнати ...

Против сум на дисконтиутетот на почнати а незавршени проеткти ... само затоа што друга партија го почнала ...

Blog Archive

Site Meter