Search This Blog

Friday, February 16, 2007

МИТ - за Македонските ИКТ стручњаци ...

Се изнаслушавме за разноразни стратеги и планови за компјутеризација и интернтизација на Македонија ... Дојде време да добиеме некакви резултати од промотивната кампања на Владата за странски инвестиции во областа на ИКТ ...

И што испадна - “..Претставници на гигантот "ИБМ", во декември престојуваа во земјава и првото прашање кое го поставија при разговорите беше дали ние на пазарот имаме 100 слободни програмери..“

Испадна дека македонија има сериозен недостаток на ИКТ стручни лица и инжињери ... за ова своевремено пишуваше и
Panta Rei ... Според МАСИТ ланската година на Македонскиот пазар се барале 1000 ИКТ инжињери ... а македонскиот образовен систем има можност за продукција на 500 ИКТ инжињери ... За споредба, соседна Бугарија годишно продуцира околу 5.000, а Романија 10.000 инженери ...


И "Џонсон контролс" кои бараат од 50 до 300 високостручни програмери го имаат истиот проблем. Немаме слободен обучен ИКТ кадар во моментов ... за решавање на проблемот се предлага преквалификација ... и порај потребата од ИКТ инжињери оние кои излегуваат од нашиот образовен систем - ја напуштаат нашата земја - се разбира за подобри плати ...

Компанијата "Џонсон Контролс" неодамна најавија дека ќе помогнат во создавањето на стручен кадар преку доделување на стипендии за студентите на Машинскиот факултет.

Сивус и некои други компании кои работат аутсорсинг - проблемот го решава со увоз на ИКТ инжењери од Индија ...

Еве и СИМЕНС пројавува интерес да инвестира во развој на софтвер кој би се “произведувал“ во Македонија ... Ставревски очекува дека потребите за софтверски програми на Сименс ке се решаваат во нашата земја ... а во првата фаза се планира вработување на дваесетина ИКТ инжињери во Македонија ... Во понеделник ќе објавиме оглас за вработување на софтверски инженери кои ќе поминат од три до пет месечна обука за да можат да се вклучат во производството.

No comments:

Blog Archive

Site Meter