Search This Blog

Saturday, February 17, 2007

ДОМИНО ЕФЕКТ

kartanezavisnihdrzavawt7.jpg

Кликни на сликата да се отвори поголема и изворниот линк

Прифаќањето на Планот на Ахтисари може да биде преседан во Меѓународниот правен поредок ... Свесни за ова Меѓународната заедница ... ЕУ ... САД ... притискаат со сите средства на Србија (со познатата политика на морков и стап...) да го прифати самата планот ... за да нема потреба од соодветна резолуција во ОН ... каде се можни и очекувани вета од неколку држави пред се на Русија и Кина ...

Но пред се ова не одговара на државите кои имаат слични проблеми ...
- Шпанија
- Англија
- Русија
- Турција
- Италија
Видете погоре на мапата каде потенцијално на ваков “принцип“ би можело да се формираат нови држави ...

Ова одговара највеќе на САД .... која нема ваков проблем ... а со вави кризи ... кои самата ги подржава ... ги кочи процесите на евроинтеграцијата и стварање на јака ЕУ држава ...

Овој меѓународен правен преседан секако би предизвикал таканаречен ДОМИНО ЕФЕКТ ... во стварање на нови држави во Европа ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter