Search This Blog

Monday, July 20, 2009

Цената и економската и политичката ја плаќа граѓанинот - придобивките ги присвојуваат политичарите.

Владината игра со струјата и законот за енергетика е на маса во ЕУ ... одтаму доаѓаат силни сигнали дека Законот за енергетика мора повторно да се промени најмалку во 2 сегмента. Во сегментот кај што се вели дека оној кој произведува не може да тргува со струјата и во поглед на признавање на губитоците на струјата. ЕВН успеа да излобира за овие промени.
Повеќе »
Пред година дена одприлика кога се носеше законот за енергетика, нашите надлежни не уверуваа дека е тој во склад со ЕУ директивите. Сега испаѓа дека не е. Кој ке ги сноси економските и политичките последици од лошиот закон за енергетика. Економските ке бидат изразени во спорот кој се води во судот во Вашингтон (имено ЕВН купила компанија под едни законски устројства - владата во средина на играта ги менува правилата во своја полза ... во вакви случаи новите закони кои се полоши за купувачот не важат ...)... Политичката цена ја плаќа Македонија поради неисполнување на критериумите за приближување кон ЕУ - дури се спомнува дека со ова се загрозени и НАТО асписрациите.

Цената и економската и политичката ја плаќа граѓанинот - придобивките ги присвојуваат политичарите.

2 comments:

gragjanin said...

I jas se prashuvam koj ke ja snosi odgovornosta: za vakvi golemi utki vo normalniot svet-pagja vlada! Kaj nas pominuva samo so informacija za vesta!? Molk! Shto ni' zboruva toa za nivoto na demokratija, odgovornosi na glasachite i sl. kaj nas? Zboruvam za glasachite, ne za vladata! Koja umrtvenost, nezainteresiranost za sopstveniot zhivot,nepoznavanje na rabotite, koi te kochat vo progresot

Anonymous said...

Zakon ste i dvajcata......inaku ako vladata t.e. politicarite ja vodat zemjata na "kriva voda" na ekonomski ili politicki plan,pridobivka za istite n e m a,ni tuka kaj nas ni vo Botsvana nitu vo Lesoto i daj olabavete malku so tie zalopojki.

Blog Archive

Site Meter