Search This Blog

Friday, July 17, 2009

Да го угоиме прасето пред Божиќ - да ја пратиме опозицијата на платен одмор на грчките плажи ...

Визната либерализација е извесна колку и да има кај некои скептицизам. ЕУ реши да не почести со малку поголем морков. Проблемот е со исполнувањето на бенџмарковите за да по четири години кандидатски статус добиеме датум за преговори ... Владата и Премиерот многу не се трудеше околу исполнувањето на бенџмарковите (веројатно ова е причината зошто Боцевски даде оставка ...)...
Повеќе »
Сега на месец дена пред излегувањето на извештајот на ЕУ каков е нашиот напредок кон ЕУ - т.е. како напредуваме во исполнувањето на условите за добивање датум за почеток на преговорите ... Владата реши да почне да го гои “прасето“ ... Во Собранието две недели пред феријата има густа агенда на закони со ЕУ знаменце ...

Бидејки опозицијата повторно почнува да “дави“ со своите демократски предлзи и предлагам на Владата да ги прати на предвремен платен одмор на грчките плажи ... за да може позицијата за ден два да ги донесе сите потребни закони ... ова е веќе видено сценарио и функционира во наши услвови. Во спротивно опозицијата ке биде повторен кривец за неуспехот и оваа година да добиеме датум за преговори ...

Да се подсетиме на тоа кои беа осумте бенџмаркови:
  1. Исполнување на Спогодбата за стабилизација и асоцијација
  2. Промоција на конструктивен дијалог, посебно во областите кои бараат консензус меѓу политичките партии, во рамките на демократските институции
  3. Имплементација на Законот за полиција
  4. Целосна имплементација на антикорупциското законодавство
  5. Реформа на судскиот систем и на јавната администрација и овозможување целосна независност на судството
  6. Напредокот на вработените во јавната администрација да биде независен од политичко влијание и имплементација на Законот за државни службеници
  7. Преземање мерки за намалување на невработеноста и отворање на нови работни места со главна целна група на младото работоспособно население
  8. Подобрување на бизнис-климата со подобрување на владеењето на правото и зајакнување на независноста на регулаторните и агенциите за супервизија
  9. деветиот додаден беше успешно спроведување на последните избори ...

1 comment:

Makedonija-kosmopolit said...

So viznata liberalizacija se ovozmozhi sekoj shto ne e za vmrovskata opcija da ja napushti Republika-edinstvenanadezhVMRO-DPMNE-Makedonija i taka vo drzhavava vmrovcite ke ostanat sami i ke si se shirat i uzhivaat sami so sebe

Blog Archive

Site Meter