Search This Blog

Saturday, July 14, 2007

СТЕЧАЈНА ГОЛГОТА

Нависитна ме растажи приказната на Петар Чулев - кој решил да помине 24 часа - во шаторската стечајна населба пред собранието ... досега 127 дена по ред деноноќно мирно и достоинствено протестираат отфрлените работници - кои олигархијата немилосрдно ги исфрли на улица ... а ММФ и Сведската банка не даваат, овие отфрлени работници да дочекаат достоинствена пензија. Чулев одличен напис и мој наклон. Ке искористам само некои зборови од написот - Стечајна мора во шатори од наше море ... за да ја илустрирам приказната на Чулев.

- ДОЛНАТА ГРАНИЦА НА ЧОВЕКОВОТО ДОСТОИНСТВО
- паштета
- стечајни кампери
- парковски безделничари
-
здодевни социјалци
- 127 дена
- дење и ноќе
- ветер и на сонце
- последната станица на која ги остави транзицискиот воз
-
борци за човекови права
- трагачи по животно достоинство
- вчерашниот леб од осум денари
- Згрме
- кампинг-населбата „Жртва на транзицијата“
-
половина домат
- отфрлени од заедницата

- олигархиски отпад
- нема голема разлика помеѓу шаторите во паркот и нашите домови
-
без струја и без вода
- Наместо гости и роднини
- судски извршители
- прекршители на законите
- стечајската голгота
- подвижен тоалет
- ќе сонуваат нешто убаво
- нешто многу различно од стварноста

Чурлев - уште еднаш мој наклон ...

- Ste;ajna golgota

No comments:

Blog Archive

Site Meter