Search This Blog

Friday, July 20, 2007

КОШУЛА - тенка лененена

Лето, надвор пука сонце ... оди преку 40 ... Ништо не се трпи на снагата ... но гол не може да се оди ...

Кошула тенка ленена ... е решение кое народот во овие краишта во летните периоди со децении наназад го практикувал ...

nosija - kolaz 1 letna (Large).jpg

Сите забораваме дека најубавите работи се некаде блиску до нас ... блиску до нашето срце ... Со убивањето на големите текстилни комбинати некако како да умре инвентивноста на домашните модни креатори ... Но, светот на модата се повеќе ке се врти кон модни детали кои имаат извор во народните носии (етно елементи ...) ...

Некој треба да направи комбинација на старите материјали ... и да ги стави во денешно време ... да ги преработи .... нешто слично како што имаме во музиката ... етно елементт владее во светот на музиката ... Ако тоа се случува со музиката ... мора да се случи и во светот на модата .... само некој треба да направи успешна комбинација на старото и новото ... На потребата од удобност на облеката и неоходната сексипилност ...

nosija - kolaz 2 modni detali (Large).jpg

Морам да признам дека се воодушевив од некои креации што ги видов по интернет на Бугарски модни дизајнери - кои го користат етно елементот во современата облека .... Зошто тоа не можат и нашите дизајнери да го сторат ... само треба да се качат во кровот ... да ги отворат старите ковчези од бабите ... и да направат комбинација ... да им светне лабпата ...

- kosula ... lenena ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter