Search This Blog

Thursday, February 21, 2008

Стопанството по мерка на големите - особено странските инвеститори ...

Малите фирми повеќе не се во мода ... економските закони се носат по мерка на големите - особено странските инвеститори ... Малите инвеститори - како да ја не се веќе интересни за државата ... со најновите измени на Законот за Данок на Вкупен промет - државата (преку контето ...) ни соопшти дека ако не се успешни нека се затворат ...

Во Македонија единствени странски инвестиции се големите супермаркети ... Веро, Тинекс, трговскиот центари во сите поголеми населби, Трговскиот центар “Коч ...“ ... словенечкиот трговски центар МЕРКАТОР... кај Скопски саем ERA City ... Хубо маркет ... и уште два во најва еден од србска “Делта“ и еден од грчка провинциенција ... го заборавив Енерготуш ...

Е на овие големи трговски центри вода им матат малите гранапчиња и продавниците отворени на тезгите во зелените пазари ... Големите ја притискаат државата да им ги отежне условите за работа на малите (еве нов данок им воведе ... за да им остапи простор бргу да си ги вратат инвесициите ...

Слична судбина треба да доживеат и скопските таксисти кои возат со разновиден возен парк ... помоќните издејствуваа закон со стандарди во такси превозот ... со што такси превозот се очекува дека значително ке поскапи ...

Кога веќе го спомнав новиот данок на вкупен приход - конечно искочи упатството кое го преоиша Министерот за финасии - образецот РДО-ВП ... но образецот иако излезен во Службен весник е грешен и сега се преправа ... а до крајот на рокот за завршните сметки има само уште недела дена ...

Уставниот суд се нема сеуште произнесено за евентуалната неуставност на Законот за Данок на вкупен приход ...

Над стандардот на народот се нависна и многу големиот пораст на цени во Јаноар и Феброар ... што ке предизвика последици за ребаланс на буџетот ... за домашниот буџет никој одавна и не се интересира ..

3 comments:

Anonymous said...

[b][url=http://bestbuystoreonline.com/products/zyprexa.htm]zyprexa cod [/url][/b]

Anonymous said...

[b][url=http://worldofmylove.ru/]Секс знакомства [/url][/b]

Anonymous said...

[b][url=http://www.playlist.com/blog/entry/12705499139]Buy Imipramine [/url][/b]

Blog Archive

Site Meter