Search This Blog

Monday, February 11, 2008

Контра-мерки ... за името

Вчера на вестите на Сител слушнав за евентуалните контрамерки кои би ги преземала МК - воклку Грција навистина стави вето за приемот на НАТО:

1. Македонија официјално ќе ја прекине времената спогодба и нејзината важност ќе престане да постои, како и
2. ќе се прекинат сите разговри и преговори за името со Грција и со било кого доколку Грција стави вето на приемот на Македонија во НАТО.

3. Македонија, како што објави Сител, ќе упати и официјално барање до ОН за признавање под уставното име и ќе започне процедура за тоа. За таа намена Македонија ќе се обрати до Советот за безбедност или до Генералното собрание, или пак до двете институции доколу оцени дека така е најдобро.

4. Македонија ќе се организира рефередум за задржување на уставното име на кој сите граѓаните би излегле да гласаат со цел да му биде оневозможено да помисли за промена на уставното име на земјава како опција на било кој сегашен и иден политичар на вискоа финкција.

5. ќе се започне и процедура за враќање на старото знаме имајќи во предвид дека промената на знамето не придонела за намалување на проблемот со името, а се очекува оваа идеа да биде прифатена бидејќи и Македонците и Албанците имаат пиетет кон Александар Велики и го чувствуваат за свој, нагласува Сител.

6. ќе започне и процедура за враќање на уставните амандмани кои во 1992 година беа укинати за да се одоброволи Грција,

7. ќе се започне и со правната постапка за малцинското прашање на Македонците во Грција, како и за имотните прашања на Македонците со потекло од егејскиот дел на Македонија.

8. враќање на испраѓачот на на целокупната пошта која ќе биде испратена со референцата ПЈРМ (ФИРОМ) или Поранешна југословенска република Македонија, со назнака дека таква земја не постои и дека поштата залутала во Република Македонија.

9. стотици улици, патишта, згради, стадиони, спортски сали и плоштади ќе бидат преименувани и ќе ги носта имињата на големите македонски личности од античкиот период и оти ќе се изградат голем број нивни споменици во повеќе градови, а ќе се преименуваат и повеќе села и градови.

10. трасата Табановце-Богородица од коридорот 10 ќе се именува како автопат Александар Македонски, а новиот аеродром во Штип ќе се вика Филип Втори.

11. ќе се подигне нивото на комуникација и ќе се воспостават поблиски релации со Северен Кипар и оти ќе продолжи зајакнувањето на сојузништвото со САД и Турција,

12. дека ќе има обележја од македонската антика на дресовите на македонските спротисти и репрезентации.

Ова изворно го слушнав на вестите на Сител ... а пишаново издание го преземав од тука.

No comments:

Blog Archive

Site Meter