Search This Blog

Tuesday, February 12, 2008

Војска ... кој - колку сили во мисии во странство ...

Само ке пренесам некои бројки кои ги најдов во напис на Дневник - АРМ на врвот во борбените мисии ...

** АРМ ... 235 војници и старешини во операции надвор од Македонија.
- 210 од нив се во борбени операции во Ирак и во Авганистан, што е околу 4 отсто од проектираната бројна состојба од
- 7.600 персонал на македонската армија.
- 600 војници за учество во мисии - до крајот на следната година е проекцијата
- 1.200 војници за учество во мисии - до крајот на 2013 ...
- 20 отсто од своите војници и ќе учествува во најмалку три операции во секое време.

** САД лидер по бројот на трупи 30.000 војници (во Ирак и Авганистан) ... од вкупно 195.000 војници ...
** Велика Британија има 12.400 воници ... во Ирак и Авганистан ... 6 проценти ...
** Германија 3.000 воници во Авганистан ... 1,2 проценти (255.000 германски војници -вкупно)
** Бугарија 550 војници - во Ирак и Авганистан ... 1,1 процент од вкупно 50.000
** Романија 950 војници - во Ирак и Авганистан ... 1,2 отсто од вкупно 75.000
** Словенија 65 војници во Авганистан 1 процент од вкупно 7.000
** Грција 143 во Авганистан или 0,1 отсто од вкупно 110.000
** Албанија 211 во Авганистан 2 отсто од вкупно 12.000
** Хрватска 240 во Ирак 2 отсто. Вооружените сили на Албанија се во процес на трансформација и намалување на персоналот од 30.000 на 13.800 припадници
.

*** Значи она што не можеме да го постигнеме со големи купувања на оружје од НАТО производителите - го надокнадуваме со жива сила ... Да не заборавиме дека имаме наши војници и во Босна ... а за Косово се спрема контингент на полиција ...
*** Да не заборавиме дека процентот од буџетот за воени издатоци ни е во перманентен пораст ... некаде околу 4 проценти од буџетот ... Инаку сите трошоци за нашите војници по странските мисии одат на наш терет ... Плати ... опрема ... Бидејки драстично е намалена бројката на војници ... парите одат за скапо наоружување по нато станарди и за финасирање на мисиите во странство ... Македонецот како војник полека станува платеник - во форма на пискипер ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter