Search This Blog

Saturday, February 09, 2008

Колку држави на Албанците може да има ...

За некој ден ке бидеме сведоци на формирање на втора држава на Албанците ... “Република Косово“ ... ова страшно ме подсети на паролите кои Албанците ги изговраа пред триесетина годни во Приштина ... “Косово републик ...“ ...

Распадот на ЈУ почна меѓу другото и со борбата на Албанците кои бараа од Косово најпрвин да стане република во ЈУ - па понатака преку процесот на самопределување да прават своја држава ...

Ваквите процеси не ја заобиколија Македонија ... која од распадот на ЈУ се повеќе паѓа во замката на две држави во една (бинационалност ...)... Албанците се борат и се чини ке се изборат за бинационален карактер на нашата држава ... тоа мудро го направија преку таканаречената борба за човекови права ... одкога не им појде од рака да направат самоопределување за Илирида ...

Нешто слично е и со областите на Медвеѓа и Бујановац ... “Чемерија“ во Грција ... и погранична Црна Гора ... оној дел кој граничи со Албанија ...

Сето почна наизглед многу наивно ... Албанците прогласија дека сакаат да ги нарекуваме “Албанци“ а не шиптари како што самите себе си се нарекуваат ... Почна со воведувањето на заставата на Албанија - која е симбол на сите Албанци ... култ кон заставата ...

Се прашувам колку Албански независни држави може да има ... кој може да ги спречи во еден момент Албанците да се обединат во Голема Албанија во услови кога има повеќе Албански држави ... тој процес ке биде природен ... Навистина Албанците итро тераат до нивниот идеал Голема Албанија ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter