Search This Blog

Friday, February 01, 2008

Нова тврдина на Кале - овојпат Америчка ...

Скопското Кале како утврдиувње е познато историско место ... САД го одбра како место каде веројатно планира да смести важни структури на својата “админстрација“ ... го избра Кале и од Македонија одкупи во трајна сопственост површина од 11 хектари. Дел од јавноста во Македонија не се сложуваше со продажба на овоа земјиште - велејки дека е тоа можен археолошки локалитет ... САД изврши пробно ископување и не беше најдено ништо особено ...

За изградбата на амбасадата е задолжена американската фирма „Келог Браун и Рут сервиси” а од Македонија во изградбата учествува Гранит со 300 работници - кој е познат по градење на вакви утврдувања ... во Ирак ...

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/0EC386F81D1CE04994B1AD42177C4796.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/AC9C7A2CE63924419CC3776CFBE88715.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://i108.photobucket.com/albums/n16/djurob/C393E011F67CBB459879A79C2925F5BA.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://i248.photobucket.com/albums/gg177/lbocvarov89/Ambasada.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://i234.photobucket.com/albums/ee251/djurob_bucket/19012008006.jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Сликата “http://www.spic.com.mk/images/Editions/495%2032/Amerikanska%20ambasada%20(7).jpg” не може да се прикаже бидејќи содржи грешки.

Последната фотка е позајмена од Шпиц ... а останатите се позајмени од тука ...

Вчера поминувајки покрај најновото утврдување на Кале уште еднаш се уверив - дека е ова вистинско утврдување ... дебел армиран бетон ... Американците имаат намера долго време да останат тука ... можеби ова ке биде едно од командните места за новиот противракетен штит на САД ...

- Комплексот ќе се состои од шест до осум целини. Главната зграда на амбасадата, во која ќе бидат сместени работните канцеларии и приемното одделение, се протега на простор од над 4.000 м2, додека на 9.000 м2 се распространети придружните објекти, како што се работилници и магацини.

- Американската амбасада што се гради на скопско Кале ќе биде главен безбедносен центар на Балканот. Според дипломатски извори, во новиот оддел ќе се пресели и дел од центарот за разузнавање, кој сега функционира во Атина.
- ... овој објект ќе биде посебно важен за Централната разузнавачка служба (ЦИА) за безбедноста на Балканот и за следење на активностите на терористички групи, меѓу кои и Ал каеда, за кои има сомневања дека имаат свои ограноци во Албанија, Босна, Црна Гора, Косово, а можеби и во Македонија.
Идниот разузнавачки центар на Кале ќе биде во врска со центарот во Авијано, Италија, но и со базата „Бондстил” на Косово.

No comments:

Blog Archive

Site Meter