Search This Blog

Friday, February 15, 2008

Писмото на Павлос Филипов Воскопулос - Виножито ... до д-р Кондолиза Рајс

Павлос Филипов Воскопулос - Виножито, навистина знае што и како да прави ... одлично составен текст ...

** Негирањето од грчката држава на соседен народ и држава да се нарекуваат според името што го избрале, индиректно влијае на нашиот македонски идентитет
** Ако македонскиот идентитет се негира генерално, тогаш тоа е случај и со нашиот сопствен идентитет. За жал, такво негирање прави државата на која ние сме државјани.
** Правото на самоопределба и избирање на сопствениот идентитет се базира на универзалните принципи на почитување на човековите и малцинските права.
** Како што ви е познато, грчката држава го негира постоењето на македонско малцинство во нејзините граници. Покрај тоа, во согласност со грчката националистичка идеологија, неколку грчки влади не го признаа постоењето на посебен македонски етнички ентитет и македонскиот јазик.
** веруваме дека меѓународната заедница нема да ја направи грешката да ги поддржи агресивните балкански национализми, во овој случај грчкиот национализам, со негирање на македонскиот идентитет.

- АБЕЦЕДАР ... ABECEDAR
- ИСТОРИЈА на Македонското прашање во Егејска Македонија
- ПАНАЈОТ ДИМИТРАС
- Нашата култура е нуклеарно оружје против тезите за хомогено грчко општество
- Грција се уште е глува за Македонците

No comments:

Blog Archive

Site Meter