Search This Blog

Sunday, February 03, 2008

Интернет пребарување ... Web search engine

Веројатно ова се учи уште на првите часови - како да го користиш интернетот ... но со време стана вистинска наука ...

Интернет пребарувач претставува интернет сервис, чија цел е да пребарува информации на интернет (пред сè со впишување на клучни зборови или фраза). Резултатите од пребарувањето најчесто се прикажани како список на веб-адреси кој ги содржат бараните информации.

Пребарувачите прибираат информации за тоа што сè има на вебот кои потоа ги ставаат на располагање на нивните корисници. Некои од нив користат т.н. пајаци (spiders), односно автоматизирани разгледувачи, кои ги крстосуваат веб-страниците „скокајќи“ од линк на линк. Други пак, меѓу кои и Најди!, ги примаат податоците преку други извори, на пример директно од веб-сајтовите кои произведуваат нови содржини.

Значи пребарувањето стана уметност ... како да се дојде до посакуваната информација во Александриската библиотека наречена Интернет ...

Но прво да видиме кои се најпопуларни пребарувачки машини во светот (мој избор):

- google.com ... моментално број еден од повеќе причини ...
- search.yahoo.com ... Јаху е втор ... но Микрософт се понуди да го купи ...
- search.aol.com ...
- bittorrent.com ...
- search.ebay.com ...
- technorati.com ...
- en.wikipedia.org ...
- thefreedictionary.com ...
- youtube.com ...
- More Google Products ...
- tools.search.yahoo.com ...

Техниката на пребарување е проста - бираш збор или група на зборови ... но бирањето на “клучни“ зборови е умешноста ... Има начин да го ограничиш пребарувањето, преку користење на филтери ...

На горните пребарувачи можеш да пребаруваш на било кој јазик на светот се разбира и на Македонски .... Ако пребаруваш на Македоски подобри резултати ке добиеш ако пребаруваш на Македоснките пребарувачи:

- najdi.org.mk ... Најди! Блог - сите блогови заедно ... Најди! Книга - за книги!
- pogodok.com.mk ...
- macedonia.eu.org ...
- mk.wikipedia.org ...

Често е добро да пребарувате преку опцијата за пребарување на слики, ги има скоро во сите подобри пребарувачи, преку опцијата за пребарување на блогови, или видео материјали ... Се позначајна улога има пребарувањето на стручни и научни текстови преку scholar.google.com ... за постручни и академски текстови тука ... или за да купите нешто ... дискусионите групи барајте ги тука ... ако барате информации од сверата на финасии тука ...

Некако најсреден текст за интернет пребрувањето ке најдете сепак на - Web search engine ...

Листа на пребарувачи имате тука ... сето ова понатака е мала наука ... но верувајте се совладува ... бидејки од пребарување има секојдневна потреба ...

На крај би Ви представил уште една алатки за пребарување - која јас лично обемно ја ползувам:

- Mozilla Fairfax има алатка која се вика “search only on the current Web sajt“ ... пронајдете ја алатката во Mozilla Fairfax и нема да зажалите ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter