Search This Blog

Tuesday, December 15, 2009

Судбината на спомениците на Големиот Александар Македонски во Атина и Скопје

http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/83C6AB5121839346B4C4EE133D170C40.jpg
Некоја лоша карма ги следи спомениците на големиот Александар Македонски во Атина и Скопје. Имено излеан споменик на Александар Македонски јаде прав безмалку 20 години во некој магацин во Атина. Не го сакале атињаните бидејки тој во Атина дошол со војска за воено да ги порази - иако е доен со грчка култура. Деновиве се слушна вест дека атињаните се договориле и дека споменикот на Александар Македонски ке го види светлото на денот т.е. ке биде поставен на некој подалечен плоштад во Атина.            Повеќе ».....
http://i342.photobucket.com/albums/o413/ovaj_stariov/Skopje.jpg
Нешто слично се случува и со споменикот на големиот Александар Македонски во Скопје. Веќе веројатно излеаниот споменик неколку години предивикува големи контраверзи и никако да го видиме на светлото на денот на скопскиот плоштад, колку што се сеќавам до сега ни проектот кој ке се изведува не е презентиран на јавноста. Замислен е да стои највисоко на Плоштадот Македонија во Скопје меѓу другите заслужни големи мртви Македонци, осем споменикот на Глигоров кој е нели сеуште жив. Ако добро можам да избројам ке имаме своевидна „АЛЕА“ од десетици големи Македонци на мало место како што е скопскиот плоштад. Од силното копање по плоштадот Македонија во Скопје, од плоштадот ке остане троа слободно место за разминување и по некоја клупа. Плоштадот бидејки ке биде претворен во Алеа на Македонските великани ке биде често посетуван за да се положи свежо цвеќе на сите великани, се разбира по повод важни датуми поврзани со нивните имиња. Се прашувам кои датуми ке се слават, на кои датуми ке се положуваат цвеќиња пред централниот споменик на Александар Македонски, можеби на датумите на славните битки кога ги поразил атињаните, персијците, кога го поробил Египет или кој? Големиот Александар Македонски како и сите големи војсководци некои го посматраат и низ очилата на современите процеси каде се судат луѓето кои покренувале војни заради освојување на територии. Некои историчари и филмови го вбројуваат Големиот Александар Македонски во геј популацијата. Значи геј заедницата ке добие “свој“ споменик во центарот на Скопје. Градот во кој Големиот Александар Македонски никојпа не стапнал, ниту тој ниту неговиот голем такто Филип II Македонски.

Некои странски советници го советуваат нашето актуелно политичко водство да закочи со спомениците и преименувањата на улици, плоштади со имиња на славни антички историјски личности (таканаречената антиквизација ...), демек за да не ги иратираме Грците кои тој дел од историјата и личностите ги сметат за свои. Некои наши политичари и интелектуалци делат слични совети - бараат како знак за добра воља да се стопат излеаните споменици, за да се загрејат и приближат ставовите во спорот кој го имаме со Грција а се однесува на нашето име кој одненадеш се претвори во своевидна битка за зачувување на Македонскиот идентитет, култура и јазик. Топење на споменици кои некојпат биле на скопскиот плоштад ни е познато, веќе имаме историја на стопени споменици од скопскиот плоштад ...

Премиерот Груевски во последното тричасовно интервју во ЈадиБурек не беше запрашан за судбината на споменикот на Големиот Александар Македонски во Скопје. Веројатно темата е избегната иако е актуелна - граѓаните прашуваат кога ке се постави во Скопје. ВмроДпмне посочува одговори да се бараат кај општина Центар и Градоначелникот Тодоровски - кој како последна најава изјавил дека набрзо ке се гради фонтаната а споменкот ке се постави во 2011. Очито е дека се големи меѓународните притисоци за одлагање на поставување на споменикот на Александар Македонски, иако протекоа информации дека споменикот во Фиренца е излеан и веќа е во некој магацин во Македонија.

Во постот ке кажам уште еднаш дека местото на нашиот најголем споменик на Александар Македонски во Република Македонија е покрај најголемиот град, населено место, утврдување каде историски и археолошки е докажано дека врвел и владеел Големиот Александар Македонски. Да речеме некаде близу Гевгелија меѓу двете најголеми археолошки наоѓалишта од тоа време Исар Марвинци ...Некрополите кај Марвинци - Валандовско и Вардарски Рид - Гевгелија. Можеби и Прилеп не е лош избор, но во него веќе имаме еден споменик.

Премногу се замеша политиката во историјата и нормално е од такво замешување да има последици. Историјата на балканот е измешана историја на разни култури и народи. Присвојувањето само за себе на одредена култура или историска личност секојпат води кон иритирање на чувствата на други соседни народи. На балканот историјата функционира по принцип на врзани садови - имено историските личности и некогашните територии на државите се преплетуваат, а сето тоа преплетување во географска Македонија е најголемо. Толку многу поделби на географска Македонија и толку меѓународни конференции за нејзина поделба нема за друга територија.
http://www.utrinski.com.mk/WBStorage/Articles/79E4B8B7E3CC9347BCF3BF87FB6A8241.jpg
1. Градска куќа; 2. Музеи на ВМРО и на жртвите од комунизмот; 3. Хотел; 4. Црква; 5. Катна гаража; 6. Деловна зграда на шест ката; 7. Скулптура на Александар Македонски; 8. Скулптура на Никола Карев; 9. Скулптура на Даме Груев 
http://i137.photobucket.com/albums/q213/realek/mal-ring-sluc-1.jpg 
Клик на сликата за поголема. Тука за повеќе информации и дискусија околу споменикот на Големиот Александар Македонски, тука за другите споменици и објекти на плоштадот Македонија во Скопје ...
http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/C0C65B8741D50C4094FD0F692FF6DAFB.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/2953/n789794630994101.jpg

http://www.dnevnik.com.mk/WBStorage/Articles/A4423BCBEA24CA42A681572535A808AF.jpg
 
http://i342.photobucket.com/albums/o413/ovaj_stariov/Crvenkovski1.jpg 
Ова е интересен контрапрегдлог за октоподски споменик во центарот на Скопје ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter