Search This Blog

Tuesday, December 08, 2009

МК блого.(втор дел) - политички и социолошки трендови


1. Насловот на истражувањето ...

Го добив истражувањето за кое имав пост Македонската блогосфера - политички и социолошки трендови и паралелен пост пост со иста содржина на blog.com.mk.каде секојпат има повеќе коментари ...          Повеќе ».....2. Содржина на истражувањето

Ке чекам неколку дена изготвувачот на истражувањето сам да го подигне на интернет. Засега ке кажам дека е вложен голем труд во истражувањето кое има 71 страница, иако останува отворено кој е нарачателот на истражувањето и која е целта. Бидејки во голем дел од истражувањето е спомнуван и мојот блог, ако никој не го подигне на нет тогаш самиот ке го подигнам за да поведеме дискусија меѓу себе. Содржината на истражувањето ветува дека ке има убава дискусија по блогосферата. Инаку по мене не било фер тие некоку блога кои се најекспонирани во истражувањето што не се викнати на промовирањето на овоа истажување, секако за да дадат свои видувања.

Колку да не биде сувопарно ке додадам неколку други слајдови кои се однесуваат за новите медиуми и нивното влијание.
Чувме во интервјуто со Чомовски дека истражувачите во истражувањето заклучуваат дека МК блог е во одумирање ?? - чиниш само што не умрел. Ке завршам со зборовите на коментарот на Мечето Ушко во предходниот пост - неможе да умре нешто што уште не е ни родено ... горните бројки на светско ниво говорат нешто сосема друго во корист на блогот и новите медиуми.

И уште нешто блогот пред другите нови медиуми ја има предноста кај пребарувачите. Пребарувачите ги обожаваат блогерските содржини и лесно и високо ги котираат во пребарувањата. Високото котирање на блоговите не значи дека се квалитетни и релевантни. Таа релевантност најдобро се гледа преку читаноста на содржините и бројот на коментарите под постот. Во мојот случај на посетеност моите анализи  покажуваат дека посетеноста преку пребарувачи ми е повеќе од 30 проценти од вкупната посетеност. Тука и Фејсбук и Твитер не можат ни да помирисаат, ги нема на пребарувачите ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter