Search This Blog

Monday, November 02, 2009

Референдум, зошто за прашањето на името не треба/смее да има референдум

 
Одавна ја застапувам тезата дека за прашањето на името не треба/смее  да има референдум. Наместо да пишувам нов пост само ке ги линкувам моите написи во врска со прашањето на референдумот за нашето име.          Повеќе ».....

2 comments:

Anonymous said...

Batka,povtorno ja utnuvas rabotava,dali Volan,dali Solana ili Oli Ren ili sveti Petar ili Sekerinska pa i site "oficeri" od SDSM ili VMRO ili bilo koja partija ne saka da ima referendum - site ste se zaebale,na vasa zalost ..... referendum k e i m a i tocka.Barem za ova na Gruevski treba kapa da mu simnete i ne e ova beganje od odgovornosta,tuku odgovornosta e pregolema za nekoj da si zeme pravo da resava po negovo ..... a da se prasuvavte vie eheeeeee do sega problemot ke go resevte so pesna .....

Anonymous said...

Пичитувани!
Нашиот проблем со грчките, некогаш робовладетели и колонизатори, сега фашисоидни шовинисти фрустрирани зарадаи нашето постоење, има милениумско потекло.Барањето на Грците да си го промениме името на државата, последователно и името на народот како основа на нашиот идентите,преставува глупост, бесмисла и апсурд.
Имено, барањето за промена на името е изговор пред светот, додека суштината на грчкото дивење и буграската подлост,е фрустрацијата и патолошкиот страв од нашето постоење. Имено, колонизаторите на Македонија нема така лесно да се согласат Македонците да станат дел од Европа,меѓу другото, за да се здобијат со право да бараат сатисваксија заради нанесените неправди со геноцидот.
Према роа,било каква промена на името, наводно, на нашата држава преставува глупост,бесмисла и апсурд кој не вод кон нашш мир и спокојство. На пример,вероватно сега Грците би прифатиле било каква промена на името, бидејќи на тој начин ќе станеме недефинирана пихтија во која тие Грците ќе продолжат да буричкаат до бескрај.
За бесмислата на грчкото однесување и европскиот свет сведчи проблемот со Кипар. Према тоа, политичарите требе да престанат да му го перат мозокот на народот дека без Европа сме пропаднати! Всушнос, во светот постојат и други интеграциони можности.За да се најдат приладни решенија за нас, поребна е мудрост и доблест на политичарите!

Blog Archive

Site Meter