Search This Blog

Monday, November 30, 2009

МАКЕДОНИЈА има територијални претензии, присвојува историја, не гаи добрососедски односи, творба е на коминтерната и ТИТО, ...


Има ли Македонија територијални претензии, присвојува ли туѓа историја, гаи ли добрососедски односи, присвојува ли историски личности, дали е творба на коминтерната и ТИТО, ... На сите овие прашања мораме да дадеме јасни одговори, за да го одстраниме сомнежот на демократскиот свет во нашите “скриени“ намери ... Мора јавно да ги поставиме сите наши црвени линии.     Повеќе ».....

Овие три обвинувања се главните обвинувања во кои Грција скоро 20 години на самостојна Македонија (како и стотина години пред тоа), Македонците од Република Македонија ги држи изолирани надвор од НАТО и ЕУ интегративните процеси. Мора да се запрашаме дали Грците се во право, бидејки ние во минатото имавме провокации од наши регистрирани партии кои заради внатрепартијски потреби спроведувајки тврда национална до националистичка политика - велеа следниот конгрес ке го држиме во Солун или најновата беше кога Премерот се поклони пред картата на Голема Македонија. Мора да појасниме дека се откажуваме од територијалните претенции на некогашна географска Македонија, но дека не се откажуваме од културното обединување и соработка на македонците на сите простори ...

На сите овие три обвинувања на Грците им се приклучува и Бугарија со тоа што додава неколку нејзини тврдења. Имено тие не го признаваат Македонскиот јазик, Македонското писмо, оспоруваат историски личности кои ние ги славиме како темелници на нашата култура и историја - велејки дека се тоа Бугари, Охридската архиепископија и се што произлегува од неа велат дека е бугарско културно наследство, се спорат дури и народни песни кои се пеат во Македонија како Македонски ... Со Бугарија јасно треба да ги отвориме сите прашања кои не раздвајаат, за да не се зачудиме кога тие самите ке ги постават оној момент кога со Грција ке го решиме спорот, ако го решиме.

Со Србите се чини единствен проблем е канонското непризнавање на МПЦ, но има и други помали и поголеми спорни прашања кои се во областа на заштита и грижата за културно историските споменици од минатото и нашиот однос према Косово.

Албанците од Призренска лига навака си имаат своја агенда. Ако може да има две албански држави, тие би работеле и работат на трета ИЛИРИДА, да не заборавиме дека заради неа спроведоа и референдум а не гласаа за нашиот устав, не го почитуваат државното знаме и останатите симболи. Ја поткопаа државата од внатре спроведувајки политика и акции на тивко и нетивнко етничко чистење, покренаа војна за територии скриени во повезот на своите човекови права и правата на малцинствата. Не плаќаат ни даноци ако за тоа постои начин, долго време ни струја не плаќаа. Се изборија за лабава бинационална држава, но чекор по чекор одат на вистинска бинационална држава, веројатно со цел еден ден да се створи трета држава на Албанците во малиот балкан.

Да не ги заборавиме косоварите кои се тесно роднински поврзани со нашите албанци ... Нашата добра политика према независно Косово оди во пропоционално влошување на односите со Србија.

Едно од клучните прашања е и: се користи ли тврдата агресивна национална политика заради добивање на власт во Македонија.

Имаат ли Македонците во Македонија предност во остварувањето на граѓанските и човековите права, во однос на другите националности и национални малцинства.

No comments:

Blog Archive

Site Meter