Search This Blog

Saturday, June 19, 2010

Македонија конечно спремна ја дочекува сезоната на пожари

http://www.inpress.com.mk/WBStorage/Articles/48A399C531475B47BFC569315785152A.jpg
Македонија конечно спремна ја дочекува сезоната на пожари. Одлуката за борбата со шумските пожари преку набавка на опрема за гаснење на пожари е паметна политика на оваа Влада, која потпомогната со политиката на садење на нови садници (Ден на дрвото) - доби подршка и симпатии од широката јавност.                  Повеќе »..... moor ».....
http://www.inpress.com.mk/WBStorage/Articles/97DC4F6F93FA734EB9B5C4DC5A79C6E7.jpg
 • „Ер-тракторите“ на готовс против шумските пожари ... Ер-тракторите“ располагаат со резервоари за вода од околу 3.000 литри, се полнат само за 15 секунди и на минимална длабочина на вода од 1 метар. Со таква максимална тежина авионите може да остварат лет од 3 часа и 40 минути. Водата над опожареното место може да ја испуштаат постепено, но и одеднаш, Овие авиони се со многу помали димензии од познатите „канадери“ и се пофлексибилни ... ... на територијата на Македонија авионите ќе може да се полнат со вода од 11 водени површини, речиси од сите природни и вештачки езера. Но, постои можност да се полнат и на аеродромите. ... .... За управување и за одржување на противпожарните авиони беа обучени шест пилоти, двајца авиоинженери и четворица механичари. ... ... Освен авионите, Владата набави и 25 противпожарни возила од кои 15 се наменети за урбана средина, а пак 10 се специјализирани за шумски пожари. Од летово се планира во функција да бидат и три моторни чамци за гаснење пожари од вода, кои ќе бидат стационирани во Охрид, Дојран и во Преспа. Исто така, во тек е набавката на 5 супермодерни противпожарни возила кои се специфични во поглед на нивното дејствување со кав-системи, а Македонија ќе биде единствената земја од регионот што ќе поседува вакви возила
 • Завршен дел од обуката на пилотите на противпожарни авиони
 • Македонија со три специјализирани авиони ке гасни пожари ова лето 
 • Штетите од пожарите во минатото нема да се повторат ... ...
 1. СЕЗОНА НА ПОЖАРИ ...
 2. 4 Противпожарни возила донираше Велика Британија ...
 3. Македонија гореше ... Како да се справиме со пожарите ...
 4. Противпожарна опрема и лифтови ... За пожарите и собраниските препукувања ...
 5. ЕУ двои милијарда евра за пожарите во Европа
 6. Доцнат авионите за гаснење пожар ...
 7. „АТ-820“ - авион за гасење пожар, паметна инвестиција на оваа Влада ... 2 авиона пристигаат летово ...
 8. Државата и граѓаните од пожар се спасуваат молејки се на господ ... 

1 comment:

Anonymous said...

Eve batka posle dolga,dolga kritika koja bese navistina nepotrebna,no covek ima razbiranje posto si neli od takanareceniot "opozicionen" blok(g) i po pravilo udri so drvja i kamenja po VeMeReTo .... avionite doletaa,sekako so pilotive ..... abe edno pozitivno ne kaza za ovaa vlada,do tolku li zabega ..... pa,pa,pa ...

Blog Archive

Site Meter