Search This Blog

Friday, June 11, 2010

Триумфирање … секоја година за нас е историска … и ние Султан/и си имаме

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c4/Arc_Triomphe.jpg/250px-Arc_Triomphe.jpg http://1.bp.blogspot.com/_Ptx9S7frrLI/S2_SsGAHjJI/AAAAAAAABJs/_4FyU8eKY48/s400/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%83%D0%BC%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%28Small%29.jpg
Власта цврсто реши тотално да го „замоча“ центарот на Скопје. И покрај најголемите критики не се одкажува ни од нарачката за Триумфалната порта на платото пред зградата на Пелагонија. Веќе бара фирма за геомеханика а ги нарачува репликите кои ке се најдат на триумфалната порта. Кога ке се сликаме под неа да се присетиме на успесите на оваа Влада.              Повеќе »..... moor ».....


Нарачателот на Триумфалната порта во Париз заврши на Корзика - на морето до крајот на животот гледаше низ мало прозорче. Нарачателот на триумфалната порта во Берлин незнам како заврши. Нарачателот кој го ангажира Шпер (Силно ме интересира кој е нашиот Шпер, Паско да не е, а - знае некој ?) да направи од престолнината на Рајхот место од сонот се самоуни бо својот бункер ... Како ке заврши нашиот нарачател на нашата триумфална порта, ке видиме ке читаме во историјата. Па нели секоја година за нас е историска.
http://www.zazabava.com/images/sliki/ulica_makedonija_1910_1.jpg
Ете и во минатото Скопје имало триумфална порта, направена е специјално за низ неа да помине турскиот Султан (фала богу по толку века и ние свои Султани си имаме ...), во годината кога тој решил да се прошета по денешната Улица Македонија - тогаш портата и улицата веројатно се именувала по Султанот ... По таа логика на нашата порта онаа триумфалната која директно ке оди до Црквата на Свети Никола (во изградба, вистина уште не почнала ама ке ја биде ...), улицата која ке води под неа ке мора да ја именуваме по нарачателот на нашата триумфална порта ... кога ли го сони овој сон (за портата де)?

No comments:

Blog Archive

Site Meter