Search This Blog

Tuesday, June 08, 2010

Закачи иљадарка на точакот (слободната економска зона) ако сакаш некој да го земе ...

http://www.kapital.com.mk/Images/Bunardzik.JPG 
Вака почна приказната за слободните економски илимити царински зони во Македонија. Почна во владата на Георгиевски по идеја на Циле Топурковски. Тој тогаш идејата ја протурка на ниво на владина програма за да ја добие фамозната милијарда во буџетот и да го купи занаетот на Тајванѓаните со работа во слободните економски зони.          Повеќе »..... moor ».....
http://www.kapital.com.mk/Images/bunardzik-3.JPG 
И почна, државата ја загради ливадата во Бунарџик и почна да гради до неа патишта, и инфраструктура - вложи милиони долари/евра. Арно ама приказната со Тајван до крај искрајно не ја подржуваше ни Георгиевски а опозицијата (предводена од СДСМ) силно ја нападна идејата за слободните царински зони. На наредните избори доби СДСМ и долго време зоните ги чуваше по административните фиоки. 
http://www.vreme.com.mk/images/Image/bucko%20bunardjik%20(Small).JPG
Бучковки ги извади плановите за економски зони од фиоките на администрацијата. Го јавна владиното авионче и се растрча по светот да најде партнери кои ке инвестираат во Слободните економски зони. При крај на мандатот триумфираше со Џонсон Контролс со огромни одстапки према инвеститорот. Му трга со зоните, донесе дури два инвестиора на ливадите кои ги огради уште претходната Влада тој ја заврши инфраструктурата до нив. Арно ама ги изгуби изборите.
http://www.kirilica.com.mk/userfiles/image/12.04.2010/ind-zona-skopje2-508.jpg
Груевски ги вгради зоните во библијата на ВмроДпмне, стоте чекори и доби два избора со ветувања дека од зоните ке направи економски МК рај во кој странски инвеститори ке има толку што ке ни се здосади од странски инвестиции  - се сеќавате на оваа изјава на еден од министрите за не/привлекување странски инвестиции. Најпрвин беа дваица млади надежни Министри за странски инвестиции. Едниот наместо успех во инвестиции имаше успех само да научи троа Македонски и да ја одведе Натали (дајму на човекот) на ручек. Куртуливме од него. Вториот кој не се експонираше премногу во јавноста остана само на ветувања. Владата не стоеше само на тоа отпочна светска кампања Инвестирајте во Македонија. Ангажира странски реномирани куќи во таа кампања. Потроши брдо пари за сето тоа. Повеќето амбасади добија по некој државен службеник за привлекување странски инвестиции. Амбасадорите се оценуваа со нов критериум - колку контакти со потенцијални инвеститори оствариле. Дури и Премиерот почна да оди по Рондшоуа да привлече инвеститори. Плуштеа писма за намери. Секое поголемо село во Македонија доби план за Слободна економска зона - за градовите да не муабетам тие  имаа по две три такви оградени ливади. И толку. Успеси нема. Кривци за промашената идеја и потрошените народни пари нема.

Најново е идејата Владата да ангажира странски компании кои ке ни бараат странски инвеститори. Странци ќе ни носат странски инвеститори. Владата реши на точакот (слободната економска зона) да залепи уште некоја иљадарка за да може некој да примети дека воопшто “точак-слободната економска зона“ стои на МК улица/ливада де.

No comments:

Blog Archive

Site Meter