Search This Blog

Wednesday, June 09, 2010

Се бара „Влада под закуп“ …

Пошто скоро 20 години во транзицијава не можеме да најдеме добра домашна Влада, а еве и последнава Влада признава неколку пати дека не ја бива – нема домашни решенија за своите добри намери (стоте чекори и преродбата) па бара под закуп странци за:         Повеќе »..... moor ».....

 • Директор на МК телевизија на пример
 • За било кој тендер бара најпрвин советничка фирма – да не советува,
 • Еве дури и за Слободните еконосмки зони – се бара странска фирма, компанија, личност која ке ни ги удомува веќе оформените Слободни еконосмски зони.
Ако не ја биваше ни една МК Влада до сега – редно е народот Македонски да побара „Влада под закуп“ … за извесно време, додека да ни тргне. И така нашиве Влади немаат преголема самостојност.
 • Или се должни да работат како им велат странските кредитори,
 • или го слушаат моќниот странски фактор – представен преку ЕУ амбасадорот и неколку те други поважни амбасади,
 • тука е вечниот амерички фактор, кој во Скопје го има најголемиот балкански центар за шпионажа во просториите на новоизградената амбасада на Кале,
 • итака сите одат на амин кај овие фактори, сетете се на било кое предизборие или во било која криза низ која поминуваме – сите поважни кандидати се запукуваат на средба кај странциве …
Што да бараме од „Владата под закуп“:
 • Да ни го сочува името и идентитоетот пред се,
 • да ја намали стапката на невработеност на подносливо ниво,
 • оние кои работат за платата да можат да го преживеат месецот – а не како досега да „се снаоѓаат“ (читај да бараат додатни извори во разните облици на корупција и мито …).
 • пензионерите да имаат сигурност дека ке ги добијат пензиите,
 • да има бесплатно школство и здравство за сите – барем како што имавме некогаш …
 • да се решат проблемите во социјалата
 • да се намали процентот на сиромаштијата
 • и да не претеруваме со желбите – за да можеме да најдеме некој кој ке се нафати на нашиот оглас за „Влада под закуп“  …
 1. Редефинирање на улогата на државата – Државна транзициона управа
 2. Држава на одредено време
 3. Државен социјализам или транзициска беда
 4. Транзиција …
 5. Личен стечај … Држава по мерка на богатите и моќните … транзицијата продолжува
 6. Транзиција во криза – подлабока и продолжена рецесија
 7. Економска транзициона лустрација … економски транзициони профитери …
 8. Ке се најде ли јунак да ја исправи МК транзиција …
 9. Лет во место на политичките и економските процеси во МК … Градиме – разградувајки, стооејки во место, враќајки се наназад …
 10. Економска транзициона лустрација … економски транзициони профитери …
 11. Буџетот е за да се троши … шминкерска изјава на Груевски … ке се случи ли економско чудо …
 12. Музеј на жртвите од транзицијата …
 13. Годинава дефинитивно погребување на малото стопанство … Граѓанинот, малите фирми со опростување станаа ем еб*ни им должни …
 14. Колкав е бројот на вработени и невработени лица во РМ и каква е нивната структура …
 15. Наместо буџетот да се користи за развој – парите се трошат за споменици и плоштади, за полиција и администрација …
 16. Заврши ли “едноумието“ … што систем имаме сега ?? … систем на перфидна манипулација на демократските процеси …

  No comments:

  Blog Archive

  Site Meter