Search This Blog

Wednesday, June 30, 2010

Кој ќе го следи МВР – Се разбира Големиот Брат

http://www.tompaine.com/upload/1984Signet_798.jpg
Дури и фелата која е избрана од ВмроДпмне реагира на непреченото и од никого контролираното следење на комуникациите на сите граѓани на Македонија. Сосе електронските. Државниот јавен обвинител Љупчо Шврговски смета дека следењето на комуникациите без наредба за прислушување значи и заобиколување на Обвинителството.
Шврговски прашува кој ке го следи и контролира МВР. Еве јас ке му кажам. Оној кој таму дава наредби Македонскиот Голем Брат, ама не онаков каков што го знаеме од србското реалити шоу – туку онаков како што го опиша Орвел1984“ уште во 1949година.
  • Што е со криминалот што би се случил или се случува во МВР, затоа што, да бидеме реални, никој не е имун на криминал. Какви се нашите можности и перформанси за да ги детектираме тие криминални состојби и со што би го правеле тоа. Затоа е неопходно да му се дозволи на јавниот обвинител да ги следи комуникациите и на оние институции што сега се заштитени од тие мерки – изјави Шврговски.
  • Со најновите законски измени МВР ќе може неограничено да ги прислушува не само телефонската туку и сите други видови електронска комуникација. Ако тоа за власта претставува алатка за спречување на криминалот, за опозицијата значи спречување на демократијата и создавање полициска држава.

No comments:

Blog Archive

Site Meter