Search This Blog

Sunday, June 20, 2010

Морско прасе (Guinea pig) - се разладува на терасата

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/6Small.jpg?t=1277036461 
Морско прасе (Guinea pig) -  се разладува на терасата ...
Поминаа скоро две ипол години како синот го внесе на нашиот дом. Неговиот интерес брзо заврши и сега е моја обврска. Никојпат не сум сакал животни кои не се во природна средина.              Повеќе »..... moor ».....
 • Не бара голема нега ... ... Овој вегетаријанец е познат и како опитно зајче или гвинејско прасе, но ниту е прасе, ниту пак е од Гвинеја. Според некои научници дури и не припаѓа на родот глодачи и с? на с?, неговото потекло не е многу јасно. Во дивината овие животни живеат во групи со кои раководи доминантниот мажјак, а комуницираат со звуци и движења на телата. Живеат од 3 до 6 години, тежат од 700 до 1000 г, а женките раѓаат и до 5 пати годишно. Во домашни услови морското прасе комуницира со својот сопственик: кога е гладно или осамено, квичи, кога е исплашено речиси вреска, чкртањето со заби е знак на агресија, а тивкото бучење додека го галите е она што за мачката е предење.

  Начин на чување: морското прасе може да се чува во стан (најдобро во кафез, но може и во аквариум) или во двор (во дрвена куќичка во ограден простор), а минималната површина за едно прасе нормално да живее е половина квадратен метар. Му пречат жештината и провевот, а кога му студи, се топли виткајќи се во слама. Дното на кафезот не смее да биде од жица, затоа што прасето може да ја заглави ногата и да ја скрши. Најдобро е да го прекриете со линолеум, а преку него да истурите струганици од дрво кои служат како мека површина за движење и спиење и како "тоалет". Ако не го чистите кафезот на секои два-три дена, катализатор за акција ќе ви биде миризбата што ќе се шири од него. Прасето јаде зеленчук (морков, грашок, цвекло, целер) и овошје (јаболко, круша, грозје, портокал), а важен додаток е витаминот Ц. Покрај садовите за храна, на зидот на кафезот треба да има закачени садови за вода и за слама. Како дополнителна опрема се камењата (за одржување на канџите) и широките цевки (за криење и играње). Можете да ставите и парче стара облека на која ќе може да спие.

  Морското прасе не бара голема нега, лесно се скротува и многу е мило. Ако чувате повеќе прасиња, тие треба да бидат од различен пол или женки, но никако мажјаци
  .
 • Морско прасе
 • za morsko prase 
 • pomos okolu morsko prase!!! 
 • mice morsko prase 
 • Морско прасе 

No comments:

Blog Archive

Site Meter