Search This Blog

Friday, May 01, 2009

Св. Илија Аеродром - Скопје ... Sv. Ilija Aerodrom - Skopje ...

Св. Илија Аеродром - Скопје ... Sv. Ilija Aerodrom - Skopje ...
1.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/71Large.jpg?t=1241202462
Храмот на Светиот Пророк Илија во населбата Аеродром сеуште се наоѓа во фаза на изградба. Неговата изградба започна во 1997 година. Црквата се гради со пари од различни извори, со донации на граѓаните на Аеродром, со пари на МПЦ, со донации на Општината Аеродром и со поголеми донации на некои скопски инвеститори. Црквата со камбанаријата градежно е завршена, иконостасот е поставен ... потребно е завршување на живописот ... завршување на започнатите помошни простории во дворот на црквата и средување на дворот на црквата ...

Повеќе »

Името на Црквата потекнува од името на одбраната слава на некогашниот аеродром Скопје, кој некогаш токму од тука започнувал ...

2.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/72Large.jpg?t=1241203476
3.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/73Large.jpg?t=1241203536
4.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/74Large.jpg?t=1241203607
5.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/75Large.jpg?t=1241203660
6.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/76Large.jpg?t=1241203705
7.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/77Large.jpg?t=1241203746
8.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/78Large.jpg?t=1241203805
9.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/79Large.jpg?t=1241203866
10.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/710Large.jpg?t=1241203906
11.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/711Large.jpg?t=1241203945
12.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/712Large.jpg?t=1241203979
13.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/713Large.jpg?t=1241204905
14.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/715Large.jpg?t=1241204959
15.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/716Large.jpg?t=1241205024
16.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/717Large.jpg?t=1241205073
17.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/718Large.jpg?t=1241205115
18.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/718Large.jpg?t=1241205162
19.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/719Large.jpg?t=1241205212
20.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/720Large.jpg?t=1241205276

 • Авионски сообраќај ...
  - Како најново и најсовремено превозно средство, авионите последни биле вклучени во сообраќај во Скопје. Аеродромот бил наречен “Скопје”, а се наоѓал сосем на крајот од градот, кај денешната населба “Аеродром”. Првиот патнички авион слетал во Скопје на 15 јуни 1928 год. Авионот бил од типот “Потез-29”, а превезувал 5 патници.
  -
  Во 1929 год. била воспоставена авионска линија Солун- Скопје-Белград. Времето на тргнување било така планирано што на патниците и трговците од Солун им овозможувало заштеда во време. Авионите поаѓале од Скопје во 7ч. наутро, па патниците кои од Солун доаѓале во 5,45ч. можеле да продолжат за Белград. Во Белград на патниците им бил овозможен престој од 6 часа. До аеродромот “Скопје” сообраќало посебно возило кое тргнувало од пред кафеаната “Маргер” во 6,15 наутро. Билетот за превоз од аеродромот бил бесплатен, бидејќи тој  бил пресметан во авионскиот билет. Билетот се купувала во Француско-српската банка или во агенцијата на аеродромот. За релацијата Скопје-Белград билетот чинел 450 динари, а повратниот кој важел 3 дена, 800 динари. Повластен билет можеле да користат државните чиновници, резервните офицери и офицерите.
  http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/simages/12_14m.jpg http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/simages/12_15m.jpg http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/simages/12_16m.jpg
 • Историја на Oпштината ... Името на Oпштината е добиено по воениот аеродром (кој се наоѓал кај поликлиниката „Јане Сандански” и касарната „Гоце Делчев”), кој бил бомбардиран од нацистичка Германија во април 1941 година. ... ... 
 • Камен-темелник за канбанарија ... vecer.com ... 05.09.2006 ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter