Search This Blog

Friday, May 29, 2009

Белоградчик Бугарија ... Градот на црвените скали - интернет презентација ... Belogradchik

http://www.belogradchik-bg.net/templates/rhuk_solarflare_ii/images/header_short.jpg
http://media.snimka.bg/1732/009719471-big.jpg
Ме привлече еден напис за Црвените скали во Белоградчик, кои се предложени за едно од новите седум светски чуда. Интернетот ме однесе во една мала општина во Бугарија која благодарејки на својата интернет презентација преку фото и видео за неколку години од пасивен крај од местото прави туристичка атракција која е посетувана од сите страни на светот. Локалната самоуправа на Белоградчик направила чекор од седум миљи во промоцијата на ова навистина интересантна туристичка локација, која пред тоа била скоро непозната туристичка дестинација ...
Повеќе »
Кога ке се сетам дека нашите слични општини едвај кубурат со некави сајтови (каде нема ниту една фотографија - за видое ич да не зборувам), кои имаат по два три збора за својата општина ... си велам дека навистина треба да жалиме за никаквата инвентивност на нашите локални самоуправи. Не дека Македонија нема природни реткости и убавини, но и поголеми општини во Македонија треба да се научат од вонредните успеси на одличната интернет презентација на Белоградчик Бугарија.
http://media.snimka.bg/1732/009719472-big.jpg
Ајде некој нека даде линк за интернет мапа на било која помала општина во Македонија ... ич да не зборувам дека на англиски јазик на интернет нема да најдете скоро ништо за нашите природни убавини, за историјата, за митовите и локалните легенди, за локалната економија и туристичка понуда ... сето тоа на интернет ке го најдете во изобилие за Белоградчик Бугарија ...

Во продолжение ке Ви представам само некои фотографии од Белоградчик Бугарија ... ако кликнете на нив ке дојдете до изворните локации на интернет, каде секако има осем повеќе фотографии и пригодни стории ...

http://seen.evgenidinev.com/img/IMG_8124d.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/20/Belogradchik_rocks_galleryfull.jpg
Пределов многу подсетува на Кокино на пример ...
http://www.belogradchik.info/1/index2.php?option=com_datsogallery&func=wmark&mid=144

http://www.belogradchik.biz/imgs/banners/bg.jpg

http://wikitravel.org/upload/en/thumb/0/07/BelogradchikFortress1.JPG/800px-BelogradchikFortress1.JPG

http://gallery.belogradchik.biz/d/2084-4/CIMG2629.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/Belogradchik_creeks.jpg/800px-Belogradchik_creeks.jpg
Belogradchik Rocks (Bulgarian: Белоградчишки скали, Belogradchishki skali) are a group of bizarre sandstone and limestone rock formations, reaching up to 200 m in height. They form a strip, which is 30 km long and up to 3 km wide, and are located north of the western slopes of Stara Planina, near the town of Belogradchik in Bulgaria.
http://www.wayfaring.info/wp-content/uploads/2007/03/bolgaria2.jpg

http://www.balkantravellers.com/images/stories/routes_less_traveled/belograchik/belograchikag-4.jpg

http://www.geocities.com/SiliconValley/Network/9276/mn/blgr/im005690.jpg

http://photography.plamenstoev.com/images/20090125132206_the-belogradchik-rocks.jpg

http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_8057d.jpg

http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_8090d.jpg

http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_8106d.jpg

http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_8138d.jpg

http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_8140d.jpg

Последните неколку фотографии се од Евгени Динев - кого веќе го преставив во еден предходен пост - Запознај ја Бугарија преку фотографиите на Евгени Динев ... Навистина во неговите фотографии има доста фотошоп, но јас би рекол не премногу. Со фотошоп може да се додаде само десетина проценти од она што е насликано ... да се акцентира нешто ...

1 comment:

Anonymous said...

Да, така е.
Наздраве!

Blog Archive

Site Meter