Search This Blog

Saturday, May 16, 2009

Македонскиот јазик е во црна дупка на светските интернет пребарувачи.

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/Small.jpg?t=1242472621

Македонскиот јазик е во црна дупка на светските интернет пребарувачи. Кога ке кликнете на Google на интернет страницата за автоматски превод на интернет содржините од светските јазици можете да ги изберете:

Повеќе »

Languages available for translation

Albanian
Arabic
Bulgarian
Catalan
Chinese
Croatian
Czech
Danish
Dutch
English
Estonian
Filipino
Finnish
French
Galician
German
Greek
Hebrew
Hindi
Hungarian

Indonesian
Italian
Japanese
Korean
Latvian
Lithuanian
Maltese
Norwegian
Polish
Portuguese
Romanian
Russian
Serbian
Slovak
Slovenian
Spanish
Swedish
Thai
Turkish
Ukrainian
Vietnamese

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/Small-1.jpg?t=1242475021

Македонскиот го нема во понудениот избор на Google машината за преводи. Се прашувам кој треба да и шепне не владата и на новоформираното Министерство за информатичко општество дека покрај Албанскиот, Српскиот, Хрватскиот, Бугарскиот редно е и Македоскиот јазик да се најде на горната листа. Зарем е толку скап тој проект кој би овозможил и Македонскиот јазик да се најде во листата светските јазици кои меѓусебе автоматски ги преведува Google машината за преводи.

Make your webpage instantly available in other languages .... Ова практично значи дека интерет содржините на интернет сајтовите на Македонски јазик можат лесно да бидат автоматски преведени на најголемите светски јазици. Македонија дури тогаш може да кажеме дека е ставена на интернет мапата на светот. Се до тогаш сме во интернет црната дупка.

Тука имате поширока листа на јазици за кои Google машината за пребарување овозможува меѓусебен превод. Вклучен е и Македонскиот јазик. Но се чини дека функционирањето не е на задоволително ниво. Сепак се чини дека најпотребно нешто е вклучувањето ма Македонскиот јазик во Google машината за преводи.

Поубаво кога погледав се работи само за можност за користење на google интерфејс на Македонски. ... Use the Google Interface in Your Language ... Set the Google homepage, messages, and buttons to display in your selected language via our Preferences page. Google currently offers the following interface languages:

Значи нема ниту автоматски превод ниту пребарување на Македонски јазик.

No comments:

Blog Archive

Site Meter