Search This Blog

Sunday, May 10, 2009

ЉУБАНЦИ - Скопска Црна Гора ... Меѓник ... Фото приказна ... (втор дел)

Поради должината на првиот дел од ЉУБАНЦИ - Скопска Црна Гора ... Меѓник ... Фото приказна ... одлучив постот да оди во два дела - со цел полесно и побрзо да се отвараат фотките ...
54.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/954Large.jpg?t=1241905241
На сред село - пред продавницата која во друга фотка ке ја видите се гледаат неколку жолти ченгели ... ги прашав мештаните да не е тоа дел од некоја месара на отворено ... ми појаснија дека тие служат за вешање на месо кое се употребува во могуте слави кои ги слави селото ...

Повеќе »

55.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/955Large.jpg?t=1241905426
Поглед кон споменикот на загинатите 8-мина во текот на кризата во 2001-ва ...
56.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/956Large.jpg?t=1241905518
57.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/957Large.jpg?t=1241905545
58.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/958Large.jpg?t=1241905580
Мазга ...
59.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/959Large.jpg?t=1241905623
Црквата Св. Никола во оквир на селото ... и за неа ке има посебна фото приказна ... Манастирот Свети Никола во кој сега се сместени монахињи не стигнав во оваа тура да го посетам и фотографирам ... ке го сторам тоа во некоја друга прилика ...
60.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/960Large.jpg?t=1241905787
Ова црквиче кое сега е во постапка на реставрација - на селото му служи за венчавки ...
61.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/961Large.jpg?t=1241907738
62.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/962Large.jpg?t=1241907803
Во Љубанци дрво за огрев никојпат не фалело ...
63.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/963Large.jpg?t=1241907919
64.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/964Large.jpg?t=1241907863
65.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/965Large.jpg?t=1241907981
Над куќата горе е новоизградениот базен каде се каптира водата - која по природен пат доаѓа во селото ...
66.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/966Large.jpg?t=1241908061
67.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/967Large.jpg?t=1241908087
68.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/968Large.jpg?t=1241908192
69.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/969Large.jpg?t=1241908123
70.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/970Large.jpg?t=1241908232
71.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/971Large.jpg?t=1241908265
72.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/972Large.jpg?t=1241908300
73.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/973Large.jpg?t=1241908379
74.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/974Large.jpg?t=1241908328
75.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/975Large.jpg?t=1241908421
76.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/976Large.jpg?t=1241908451
77.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/977Large.jpg?t=1241908477
78.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/978Large.jpg?t=1241908508
79.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/979Large.jpg?t=1241908538
Неколку напуштени воденици ... во една од нив сега се пече ракија ...
80.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/980Large.jpg?t=1241908595
81.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/981Large.jpg?t=1241910406
82.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/982Large.jpg?t=1241910439
83.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/983Large.jpg?t=1241910471
84.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/984Large.jpg?t=1241910500
85.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/985Large.jpg?t=1241910556
86.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/986Large.jpg?t=1241910581
87.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/987Large.jpg?t=1241910610
88.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/988Large.jpg?t=1241910637
89.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/989Large.jpg?t=1241910670
90.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/990Large.jpg?t=1241910706
Магарево неколку пати означи промена на времето, т.е. најави колку е саатот ...
91.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/991Large.jpg?t=1241910792
92.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/992Large.jpg?t=1241910826
93.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/993Large.jpg?t=1241910857
94.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/994Large.jpg?t=1241910891
Мистериозна и брза мала птичка, која нешто бараше во бистрата вода на Серава ...
95.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/995Large.jpg?t=1241910970
96.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/996Large.jpg?t=1241911081
97.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/997Large.jpg?t=1241911003
Оснвното школо Гоце Делчев ...
98.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/998Large.jpg?t=1241911135
Интернат на деца без родители ...
99.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/999Large.jpg?t=1241911195
100.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9100Large.jpg?t=1241946304
101.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9101Large.jpg?t=1241946372
САД се сетило на децава од интернатот ...
102.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9102Large.jpg?t=1241946458
103.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9103Large.jpg?t=1241946483
104.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9104Large.jpg?t=1241946506
Одавна има асфалтен пат , дури и до секоја куќа, има вода, струјата е истотака одавна ... се гради и канализација ... школа, пошта, спортски терени се тука ... неколку мали маркети работат и го снабдуваат местово со потребните продукти ... чистиот воздух и здравата средина се одсекогаш тука. Местово е на само 15 километри од центарот на Скопје. Што уште е потребно да се врати сајот на ваквите многуброни места во Македонија ...

Велата младите тешко наоѓале жени кои сакаат да живеат во вакви места и затоа биле неженети ... младите невести сакаат повеќе да се во границите на некој 60 квадратен стан, со удобностите кои ги носи градскиот живот ...

Може ли да се каже дека сето ова е последица на една исилена индустријализација во шеесетите и седумдесетите - кога се пресуди на МК село ... Ако прошетаме низ селата во централна и северна Србија, Војводина, особено низ селата во Словенија ке најдеме сосема друга слика - куќи и мали индустриски сали како од крајот на оваа фото сесија со сите удобности ... Луѓето одат на работа и 50 километри но сакаат да живеат на широко и на свеж воздух. Велат дека во Јапан на работа се оди и стотина километри далику од местото на живеење.
105.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9105Large.jpg?t=1241947271
Белиот коњ е изгледа статус - му доаѓа нешто ко да имаш бел мерцедес ...
106.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9106Large.jpg?t=1241947343
Месната канцеларија ...
107.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9107Large.jpg?t=1241947406
108.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9108Large.jpg?t=1241947473
109.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9109Large.jpg?t=1241947507
110.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9110Large.jpg?t=1241947554
111.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9111Large.jpg?t=1241947576
112.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9112Large.jpg?t=1241947607
113.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9113Large.jpg?t=1241947632
114.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/9114Large.jpg?t=1241947656

Беше тоа еден убав ден за фотографирање ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter