Search This Blog

Saturday, May 30, 2009

Урбанистичко слепило - Скопје ... за урбанистичките џебови

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/51Small-1.jpg?t=1243695205
Урбанистичко слепило - Скопје
- Скопје има градски татковци, градски советници и урбанисти кои се слепи. Урбанистичко слепило ги има фатено сите оние кои одлучуваат како треба Скопје да изгледа - во кој правец да се развива. Скопје имаше несреќа да преживее неколку катастрофални земјотреи во текот на својата историја, но секојпат повторно никнувал. Од последниот земјотрес во 1963-та година поминаа 46 години. Скопје се рашири на сите страни (35 километри по течението на Вардар и до 12 километри во другиот смер). Ги зафати плодните полиња од некогашната скопска котлина од двете страни на Вардар - но останаа безброј “празни урбанистички џебови“ во непосредна близина на центар.
- Во случајов ке ви представам како површина од скоро 20 хектари, стои урбанистички празна иако се наоѓа само на еден километар од централниот градски плоштад. Се работи за површини кои меѓу народот се попознати како “Подкале“, кои почнуваат од неколкуте сега веќе руинирани спортски сали за Ракомет, Хокеј и Отворениот базен, одат преку истотака запуштениот полигон за обука на возачи, понатака претворајки се во запуштени бавчи и ливади во центарот на Скопје. Должината на овој потег покрај Вардар е нешто повеќе од еден километар, ширината се движи седумдесетина до 200 метри ...
- Во центарот се збутуваат згради преку згради меѓу кои едвај можеш да се разминеш а просторов е урбанистички негибнат.
2.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/52Small-1.jpg?t=1243697036
3.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/53Small-1.jpg?t=1243697067
4.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/517Small.jpg?t=1243697093
  1. Простор во кој нема ништо, голем колку петнаесетина фудбалски игралишта ... тука како по земјотресот да имало шаторска населба, болница или што ...
  2. Простор на кој скопјани се обучуваат да возат. Вакви простари неможе да има во најскапите делови на Скопје. Простор на кој се организира најголемиот див пазар, едно време беше и автопазар ...
  3. Резинденцијата на Поглаварот на МПЦ.
  4. Ќошот на Руска плажа, колку гледам и на вака регулиран Вардар тука повторно се прави полуостровце од песок ...
  5. Америчка амбасада - колку се сеќавам се работи за некои 5 хектари површина.
  6. Француски Гробишта, некогашното омилено излетничко место на скопјани - денеска подзаборавено и со запуштена околина.
  7. Градски стадион
  8. Најголемиот урбанистички промашај на градските татковци на Скопје (кинескиот зид) ... најголемата од бројните флеки на урбанистичката мафија, која урбанистички ги деградира скопските површини.
  9. Луна парк, со играчки од 65-та.
5.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/55Small-1.jpg?t=1243697781
6.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/56Small-1.jpg?t=1243697827
7.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/57Small-1.jpg?t=1243697856
8.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/58Small-1.jpg?t=1243698131
9.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/59Small-1.jpg?t=1243697951
10.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/510Small-1.jpg?t=1243697993
11.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/511Small.jpg?t=1243698017
12.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/512Small.jpg?t=1243698040
13.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/513Small.jpg?t=1243698062
14.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/514Small.jpg?t=1243698084
15.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/515Small.jpg?t=1243698110
Недозволиво е вакви огромни површини да останат толку време урбанистички недопрени. Првин затоа што оваа површина е на само еден километар од градскиот плоштад. Покрај Вардар има уште неколку огромни површини кои стојат урбанистички недопрени. Секаде во светот површините покрај реките се урбанистички најуредени.

Да не зборувам дека Скопје е единствена европска престолнина која не ги прочистува фекалните води пред да стигнат во Вардар. Иако има започнато со градба на неколку колектора - канализацијата на скопјани слободно и нефилтрирано се влива во Вардар. Со такви води се очекува дека ке се мелиоризираат сите плодни полиња низ течението на Вардар. Има ли Скопје еко култура и екологисти. Кој овој хаос да ни го среди. Да подсетам над 30 процети од скопјани сеуште користат септички јами, некои квартови се во самиот центар.

No comments:

Blog Archive

Site Meter