Search This Blog

Friday, January 26, 2007

БЛОГЕРИ vs. МК НОВИНАРИ втор дел

http://photos1.blogger.com/blogger/1177/1741/1600/Sv-Konst-I-elena%20-%20podobra.jpg
Во еден постар пост опишав ситуација кога Новинар на Вечер настапи непоштено према Блогер ... кој си пиша приказна на својот Блог, а новинар на Вечер направи сторија за случајот - без да го наведе изворот на приказната ... Башка нели многу новинари има и кај Блогерите ...

Денеска бев пријатно изненаден со еден телефонски повик каде еден новинар на Шпиц ме праша дали се лутам што делови од еден мој постар пост се користени во нејзиниот влерашен напис - Цар Константин и царица Елена во ГТЦ ...

Сега незнам точно за кој пост се работи но за св. Константин и Еелна имав барем седум поста ... види линкови 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ... На мојот блог имам многу пати коментирано и покренувно идеја да Св. Константин и Елена барем Параклис да се направи - за да може да биде еен паметник за времето и црквата која била изградена на тоа место ...

Ако просурфала малку повеќе нвинарката по интернет ке пронашла и други Блогери кои пишувале за
Светите Константин и Елена ... Св. Константин и Елена ...

Потегот на новинарката го оценив како исклучително коректно обраќање на еден новинар кој трага по приказна истражува по сите извори ... нормално најлесно се истражува по интернет ... Ме праша каде може да се пронајдат други детали за црквата ...

Еве јавно ке одговорам ... најпрвин воопшто не се лутам за користењето на мојот блог како извор на некаква информација или идеја ... напротив ме радува кога некој ке прифати определена идеја ... но може да има и друга вистина ... честопати се случувало да има исти мислења за ист проблем во различни точки од светот ... поготово во сверата на науката и пронаоѓањето и иновациите ...

Понатака можни места каде може да има документација за црквата на Св. Константин и Елена се секако архивата во МПЦ ... архивата на книги и весници при библиотеките во Скопје - поготову универзитетската и градската ... Богатата архива на Нова Македонија ... Архивата на МРТВ ...

Секако не е лесно да се истражува по сиве овие архиви ... но истражувачкото новинарство воопшто не е лесна работа ... но патот е тој ...

Инаку интересно е зошто така лесно се срушипо земјотресот Црквата Св. Константин и Елена ... која не била баш толку разрушена ... некои злабници велат а јас шпекулирам со тоа дека црквата била најпосетувана од Македонската Влашка заедница ... но ова е навистина само шпекулација ... Вистината е изгледа во проектот на Кензоо Танге - кој тука на таа локација предвиде грандиозен Трговски центар кој е гордост на Скопје ...

Но како и да е ја подржувам сега идејата на Аларова за изградба на параклис за Цар Константин и за Царица Елена во паркот „Жена борец“ е иницијатива на градоначалничката Виолета Аларова, во соработка со МПЦ. Црквата ја поздравува иницијативата .... но не се сложувам тоа да биде во паркот „Жена борец“ - бидејки местото - вистинското место на црквата Св. Константин и Елена - сега е голем плочник на еден агол на трговскиот центар ... Тоа е вистинското место ... место каде се крстени и венчани многу Скопјани ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter