Search This Blog

Monday, January 29, 2007

БУГАРИ ВО МК

Дека во Македонија има бугари тоа е несомнено. Во сите пописи има луѓе кои се изјаснуваат како Бугари ... Не ми е целта на овој пост да бројам колку Бугари има во Македонија ... тоа и го оставам на статистиката ...

Осем Бугари во МК има и Бугарофили ... Така обично се нарекуваат Македонци - кога некој сака да етикетира дека некој се залага за Бугарските цели на припојување на Македонија кон Бугарија ... Но и ова не ми е тема ...

На еден Бугарски портал има еден постар напис од 21.05.02 - во кој нерегистриран автор набројал “кои се најголемите Бугари во МК

Па така авторот вели дека по повод “... празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост ... В салоните на Дома на армията на Македония в Скопие снощи бе отбелязан 24 май - деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, предаде БТА...“

Понатака авторот ги набројува најголемите бугари во МК:
-
Владо Мокров - починалият неотдавна главен редактор на седмичника Македонско дело,
-журналистите и публицисти Александър Бонев,
-Симе Симев и
-Младен Сърбиновски,
-директорът на Народния театър в Битоля Благоя Стефановски,
-китаристът и композитор Владко Стефановски,
-директорът на Архива на Македония д-р Зоран Тодоровски,
-бившият министър на културата на Македония и сега посланик в Москва проф. Димитър Димитров,
-директорката на Македонската филхармония Кармен Костова,
-посланикът на Македония в София Любиша Георгиевски,
-директорът на фестивала Младежки открит театър /МОТ/ Любиша Никодиновски,
-директорът на Културно-информационния център в Скопие Любчо Маленко,
-писателят Миле Неделковски,
-главният редактор на хумористичния седмичник "Остен" Никола Ангеловски,
-директорът на Народната и Университетска библиотека в Скопие Паскал Гилевски и
-главният редактор на литературното списание "Стремеж" Трайче Кръстевски.4 comments:

GoodBytes said...

Етничката припадност е приватна работа на луѓето. Освен ако некој јавно не го соопштува својот етнички идентитет, ваквото прозивање во текстови е навистина бедно и очигледно има политичка позадина во чија сенка се подзаскрива анти-македонски национализам.

volan said...

Напоменувам дека ова не е мој список ... ова е само пренесен список од еден бугарски интернет сајт/форум - за кој дадов линк ...

Им се извинувам на оние личности кои се “неправедно“ спомнати од бугарскиот автор ...

Се е ова само во рамките на шпекулација ...

Веројатно бугарскиот автор пропуштил некои личности ... но повеќето од имињата од листата во последните години се често споменувани по весниците во врска со разните филства ....

volan said...

Ништо не е случајно ... горниот список бил инспириран од наградите кои ги далаво Бугарското министерство за култура во 2002 година ....

"..По повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост на 22 май т. г. министърът на културата проф. Божидар Абрашев връчи плакети и грамоти на 60 български творци за принос в развитието и популяризирането на българската култура.."

"..По предложения от българските посолства и културни институти в чужбина бяха наградени и 40 чуждестранни творци с принос към българската култура, между които: ..Любиша Георгиевски, Димитър Димитров, Младен Сърбиновски, Александър Бонев, Симион Симев, д-р Зоран Тодоровски, Миле Неделковски, Паскал Гилевски, Кармен Костова, Люпчо Маленков, Любиша Никодиновски - Биш, Влатко Стефановски, Благой Стефановски, Никола Ангелоски, Трайче Кръстевски (Македония);.."

volan said...

GoodBytes

Инаку нема зошто да не се сложам со твојот коментар.

Blog Archive

Site Meter