Search This Blog

Friday, August 21, 2009

Ново Лисиче - Решавање на урбанистичкиот џеб покрај Вардар ...

http://www.aerodrom.gov.mk/Images/mapa-smol.gif
Клик на мапата за поголема
Општината Аеродром деновиве започнува со прецизирање на ДУП-от за празната локација кај Ново Лисиче (на горната карта означена со парцела 252), која започнува од мостот близнак, со единствен објект голема трафостаница се до новото свртување на 5 и15-ка, каде сега е лоцирана и почетната транвајска станица која ја предвиде Костовски ... Ке се градат спортски објекти, неколку фудбалски стадиони и две вештачки езера во дупките кои веќе таму постојат ...
Повеќе »
  • Две мали вештачки езера и пет фудбалски игралишта, од кои четири помали и едно поголемо, ќе се прават на просторот меѓу реката Вардар и булеварот АСНОМ во Ново Лисиче, според новиот детален урбанистички план за Ново Лисиче, урбана единица Г. Нацртот на овој план вчера го усвои општинскиот совет на Аеродром.
  • Најголемото фудбалско игралиште ќе биде наменето за одржување натпревари, а четирите помали ќе служат за вежби и за тренинзи на фудбалерите. Тие ќе се наоѓаат веднаш до големата трафостаница на компанијата „ЕВН Македонија“, кај последната автобуска станица на линиите со број 5 и 15. Во рамките на игралиштата се предвидени и три паркиралишта.
Што имаше досега на оваа локација. Неколкупати со слики на мојот блог одсликував дека местото е дивина во која царуваат чергарите и дивите бавчи на осиромашените жители од околните згради.
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/91Large-3.jpg?t=1241983908
Чергари кои собираат стара хартија, пластични шишиња и се што е од железо - вклучувајки ги и шахтите по улиците и тротоарите ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/93Large-2.jpg?t=1241984653
Овој дел беше расчистен пролетва и летово - се предвидува да се продолжи велосипетската и трим патеката од Мостот близнак па надолу ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/94Large-2.jpg?t=1241985389
Малку подолу од трафостаницата, бавчите ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/96Large-2.jpg?t=1241985538

http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/97Large-2.jpg?t=1241985572
Во десниот агол се гледа локацијата на веројатното идно езерце ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/911Large-2.jpg?t=1241985856
Огромен простор со години собиралиште на комарци ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/913Large-2.jpg?t=1241985932
две мали “викендички„
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/916Large-2.jpg?t=1241986050
дневна во НовоЛисичанската „дивина“ ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/918Large-1.jpg?t=1241986117
тука веројатно има место за цела „хациенда“ - па и за неколку кучиња, прописно најавени со „пази куче“ ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/920Large-1.jpg?t=1241987148
веројатното второ езеро ...
http://i698.photobucket.com/albums/vv348/volan-sko/919Large-1.jpg?t=1241987736
веројатниот простор на новите фудбалски игралишта ...
http://volanskopje.blog.com.mk/system/files?file=Gogle%20snimka%20na%20Novo%20lisice%20-%20so%20brojki%20%28Small%29.jpg
девет и десет се локациите на двете езерца и фудбалските стадиони ... што кријат другите блојчиња ке најдете тука. ... 9.- Новата крајна автобуска станица - која никако да проработи ... 10.- Трафостаница ... околу која никнуваат летно време диви чергарски населби на браќата Роми ... кои тука им е база за прибирање на флаши и друг секундарен одпад ... коњите ги ранат со косење на тревниците во населбата ... Се снаоѓаат луѓето, но дали е ова лик за една урбанизирана населба каде по парковите пасат коњи а до нив група на по десетина жени и деца одмараат во ладот пред контејнерите - чекајки некој да фрли пластична флаша ... Добро е што ги собираат ... од тоа живејат ... но ... мора ли тоа така да биде ...
Подолу ке Ви дадам линкови на мои написи за ваквите проекти и животот во близината на мојата населба:
Како што можете да пронајдете во горните написи досега Ново Лисиче беше типична спална соба на Скопје, која изобилува со големи паркови околу зградите. Проблем сега засега се малкуте простори за паркирање и сиромаштијата на жителите на населбата. Со новите содржини се додава спортската компонента на овој дел на Скопје. Во една претходна идеја овој дел беше предвиден за локација на новиот државен Универзитет за компјутерски науки - кој сега се пресели како план во Охридската касарна ... Ова е локацијата која во еден изборен план (од сто чекори ...) беше наменета за новиот Универзитет за информатика . Сега тој Универзитет како локација се пресели во Орид. На просторот се врати старата идеја тука да се градат спортски содржини ...

No comments:

Blog Archive

Site Meter