Search This Blog

Wednesday, August 26, 2009

Google конечно прозборе и на Македонски - Macedonian ...

http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/GT-1.jpg?t=1251315449
Од 24 Август Google конечно „прозборе“ и на англиски, т.е на 50 други горенаведени јазици ...
Повеќе »
На 16 Мај оваа година имав напис дека Македонскиот јазик е во црна дупка на светските интернет пребарувачи. Тогаш искритикував дека никој од нашите авторитети не е заинтересиран за ваква крупна придобивка ... За среќа на сите нас Google сето ова го работи заради свои профитни интереси и престиж и од 25 август 2009 и Македонскиот јазик е уврстен во листата со 50 други јазици за меѓусебен превод со што МК јазик влегува на широка врата на листата на светските јазици ...

Како работи Google Translate? ... За ова најдобро ке дознаете ако просурфате на интернет - доволно ке биде да појдете и на страницата на Google Translate на Википедија ...

  • Google Translate, like other automatic translation tools, has its limitations. While it can help the reader to understand the general content of a foreign language text, it does not always deliver accurate translations. Some languages produce better results than others.
  • Google translate is based on an approach called statistical machine translation, and more specifically, on research by Franz-Josef Och who won the DARPA contest for speed machine translation in 2003.
  • To acquire this huge amount of linguistic data, Google used United Nations documents.
- Во прва фаза вклучени се Англиски, Француски, Германски и Шпански.
- Во втора фаза вклучен е Португалски
- Во трета фаза Италијански
- Во четврта фаза вклучен е Кинески, Јапански, Корејски
- Во пета фаза (декември 2006) вклучен е Руски
- Во шеста фаза (април 2007) вклучен е Арабски
- Во седма фаза (февроари 2007) Традиционален Кинески

- До седмата фаза преводите се од еден јазик према англискиот и обратно, дури во осмата фаза која настапува во октомври 2007 преводите се од 25 јазика сите према сите ...
- Во деветата фаза додаден е Хинду
- Во десетата фаза (мај 2008) се офајдија Хрватски, Бугарски, Дански, Пољски, Румунски, Фински, Чешки. Норвешки, Шведски
- Во 11 фаза (септември 2008) додадени се Српски, Словенечки, Каталонски, Филипински, Хебрејски, Индонежански, Летонски, Литвански, Словачки, Украински и Виетнамски
- Во 12 фаза Јаноари 2009) додадени се Албански, Турски, Естонски, Галициски, Маѓарски,
Малтешки и Тајлански
- Во 13 фаза јуни 2009 додаден е персијскиот
- За конечно во 14-та фаза од 25 овој месец да се воврсти и Македонскиот јазик, заедно со Африканскиот, Белорускиот, Исланскиот, Ирскиот, Малајскиот, Свахили, Велшки и Јидиш,

Заради значењето на воврстувањето на МК јазик во Гоогле машината за преводи 2.5 до 3 милиона Македонци треба посебно да бидат радосни - бидејки ова овозможува онлајн превод не само на зборови туку и на цели интернет страници и содржини т.е. сајтови ... Може да се смета дека е ова голем чекор на МК јазик и негово зајакнување, особено што Гоогле го сврстува во инает на грците како Macedonian без никакви додавки или придавки ...
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/GT-2.jpg?t=1251318344
Можност и за пребарување на Македонски и Англиски т.е. на уште еден јазик од оние 50 кои се на списокот ...
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/GT-3.jpg?t=1251318603
Можност вашата интернет страница инстантно да биде преведена на било кој јазик од листата на Гоогле машината за преводи ...
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/GT-4.jpg?t=1251318750
Пробен превод од еден мој пост ... се приметува дека полно зборови фалат, оние што се подцртани со црвено, може со ваша помош да бидат додадени во Гогле машината за преводи ... се приметува истотака дека преводот не е најсјаен од граматичка страна бидејки сепак е ова само машина за автоматски превод која работи на база на законот за големите броеви и разни статистички закономерности ...
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/GT-5.jpg?t=1251318994
Можност бесплатно да ги преземете Гоогле алатките ...
http://i493.photobucket.com/albums/rr299/volan-sk/GT-6.jpg?t=1251319183
Вака практички изгледа автоматскиот превод на мојот последен пост ...

НЕКА НИ Е НА СРЕЌА АВТОМАТСКИОТ ПРЕВОД НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК СО ОСТАНАТИТЕ СВЕТСКИ ЈАЗИЦИ ...


No comments:

Blog Archive

Site Meter