Search This Blog

Sunday, August 02, 2009

Свети пророк Илија

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/76/Elias041.jpg/150px-Elias041.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Icon_03051_Ilya_prorok_s_uchenikom.jpg/200px-Icon_03051_Ilya_prorok_s_uchenikom.jpg
Денеска е и Св. Илија голем црковен празник на проокот Илија кој го слават скоро сите религии (евреите, христијаните, Муслиманите ... Римокатоличка црква, Источна католичка црква, Православна црква, Лутеранска црква ...). Св. Илија во народот е попознат како владетел (клучар ...) на небото и летните грмотевици, владее со дождот и невремето. Роден е 900 години пред Христа во Израел - роден е во 816 година пред Христа. Кај нашиот народ се вели дека по Св. Илија сонцето ти е се помило ...
Повеќе »
Свети Илија (хебрејски:אליהו Eliyahu) е еврејски пророк кој живеал во 9 век п.н.е. на просторот на денешен Израел и Палестина. За неговото дело е напишано во Стариот завет, Новиот Завет, Талмудот и Коранот, што значи дека е почитуван во многу религи: јудаизмот, христијанството, исламот, Бахајството, Јеховите сведоци, Мормонизмот.
http://www.mpc.org.mk/_images/Kalendar/Svetiteli/sf/IMG_1688.JPG http://www.akmpe.org/images/stories/saints/pr_elija.jpg http://www.svetisimeon.org/ckalendar/images/Aug2.jpg
Светиот пророк Илија-Боговидец, чудотворец, ревнител за Божјата вера. Родум од племето Ароново, од градот Тесвит и затоа е наречен Тесвитјанин. Кога се роди Илија, неговиот татко Савах виде ангели Божји околу детето како го повиваат во оган и му даваат да јаде пламен. Ова беше предзнак за неговиот пламенен карактер и за богодаруваната огнена сила во него.

No comments:

Blog Archive

Site Meter