Search This Blog

Friday, August 07, 2009

„Руга е Арбрит“ (патот на Арбр) ...

Албанија го чекори патот од седум миљи, патот на економскиот и политичкиот развој и приближување кон ЕУ стандардите. Започна со подигање на политичките стандарди што вроди со прием во НАТО. На економски план Албанија по глава на жител е едно од најголемите инвестициони средишта во Европа.

Повеќе »

 • Се градат патни правци (автопати) на сите страни , кон Косово Драч - Кукс - Морина (премин на албанско-косовската граница) тежи над 200 милиони евра.
 • Кон Македонија автопатот „Руга е Арбрит“ (патот на Арбр) - 183 километри, кој ја поврзува Тирана со граничниот премин Блато, на албанско-македонската граница кај Дебар, се гради забрзано.
 • Се гради внатрешна мрежа на автопатишта низ Албанија, заедно со излезите према Грција, Црна Гора и Граничниот премин кај Охрид ...
 • Се обновува и зајакнува железничката мрежа.
 • Оние кои биле на ајродромот во Тирана - неможат да го препознаат.
 • Оние кои одат на одмор во Албанија - тренд во последните неколку години исто не ја препознаваат Албанија.
 • Оние кои биле во Тирана се воодушевени ...
 • Слушнавме за нови истражувања во нафтоносните полиња на Албанија, слушнавме за изградба на енергетскиот сектор кој тежи скоро две милијарди долари ...
 • Замји како САД, Италија, Франција се натпреваруваат за инвестиции и концесии во албанската економија ...
Албанија не е веќе онаа држава и земја која ја познававме. Албанија го чекори патот на просперитет и вистинска преродба на Турција која на сличен начин во минатите 20 години направи вистинско економско чудо во кое сега просперитетно живеат нивните жители. Во Албанија сигурно дека има уште многу што да се направи особено на полето на безбедноста и искоренување на криминалот, особено на крвната одмазда - но факт е дека Албанија може веќе да ни служи за модел на држава која од неразвиена терторија се движи кон економски просперитет и е веќе посакувана дестинација за албанците кои живеат по светот - како и за многуте инвеститори.

Македонија не го следи она што се случува во Албанија.
 • Во Македонија сме транзиционо затворени во рововска три-партијска војна на два македонски клана (партии) и третиот клан кој го сочинуваат партиите со албански етнички состав.
 • Опкружени сме со држави со кои имаме сериозни политички нерешени проблеми ...
 • Македонија нема пруга кон Албанија.
 • Патиот правец према Дебар е во лоша состојба.
 • Политичките односи со Албанија се во застој.
 • Македонија не успеа да стане земја членка на НАТО со што би ја искористиле климата на инвестициониот бум кој следува по еден таков прием.
 • Македонија е сеуште средиште само на балканското буре на политички барут во кое успешно се размножува само екстремниот национализам - придружен со сите облици на организиран криминал ...
 • Македонија и понатака е земја на иселеници - луѓето спасот го бараат по белосветските центри каде се цени/вреднува и плаќа трудот на Македонецот. Ова посебно никого (од власта) не го загрижува. Власта во транзициониот период си ја грицка милијардата долари годишен трансфер на пари од нашите иселеници во Македонија. Пари кои се праќаат на несреќниците кои сеуште се во Македонија подјармени од апетитите на власта.
 1. Албанија - Македонија ...
 2. Албанија не претркува
 3. Албанија ...нашиот западен сосед ...
 4. АЛБАНИЈА - ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА
 5. Како во Албанија се однесуваат према крстовите
 6. Странските инвестиции ... новата методологија ...
 7. Балканските национализми и ЕУ перспективите ... Балканизација на ЕУ - или европеизација на балканот ...
 8. Кои се нашите пријатели ?? ... што е нашата цел ??
 9. АНТИМАКЕДОНИЗАМ
 10. КРВНА ОДМАЗДА
 11. АЛБАНСКА КАУЗА
 12. Албанија и Косово буткаат - Мини шенген-зона ... „АЛМАКОС“(Албанија, Македонија, Косово) ...
 13. Грција, Бугарија, Албанија и Косово ... координирано против Република Македонија ...
 14. Колку држави на Албанците може да има ...
 15. Големи национални држави на балканите ...
 16. ВОЈНА ВО КОСОВО - ке има ли нова ... како сето тоа започна ...
 17. Оружјето и албанците ... патат на оружјето во најновите балкански војни ...

1 comment:

Anonymous said...

Sto falenje im udri na ovie zelkive batka zakon si,da znaes samo ne e umrena cigankata sto gi fali, taka da covek neznae dali gi falis siptarite vo shkipnija ili plukas po makedonskata vlast...... i mislam,mislam(dobro e znaci postojam,barem se nadevam).... edno 2-3 sek. i odma zaklucuvam deka plukas batka,plukas i toa so ljubov .....i ne e ajrodrom tuku aerodrom...ama izgleda ne si bil u shqipnija,pa zatoa taka go opisuvas zapadniot ni sosed....

Blog Archive

Site Meter