Search This Blog

Wednesday, March 23, 2011

Изборна корупција ...

Што го тера Премиерот на РМ да оди на на брзи избори баш сега во овој момент кога владее со апсолутно мнозинство - во Парламентот и на сите други нивои на власта од Централно се до Локално ниво. Неоспорно е дека досега во три наврати ја декласира сегашната опозициа на последните четири избори, два парламентарни, локални и претседателски. Неоспорно е дека досега на избори легално и легитимно победуваше ВЕТУВАЈКИ.


Во што е проблемот и потребата од брзи избори кога власта е апслолутно твоја, кога медиумите кои те фалат - се се побројни, а медиумите кои те критикуват се се помалкубројни. Одбоворот е прост и можеме да го пронајдеме во бројките и квалитетот на остварените ветувања од последните избори. Власта ги оствари само оние ветувања кои беа најлесни:
 • воведе нови празници ...
 • перманнентно гради култ на личност
 • ги слави мртвите Македонци, градејки им споменици
 • гради објекти од инфрастура за кои се потребни многу малку пари 
Каде подфрли власта а ветуваше:
 • во економијата пред се
 • нема странски инвестиции во бројки кои се очекуваа
 • нема ни доволно домашни инвестиции
 • особено нема нови стратешки инвестиции во инфратурата, енергијата ...
 • вработува само партијски во општествениот сектор, на сметка на намалување на продуктивните вработувања во реалниот сектор, индустријата на пример ...
 • наместо да се намали - се зголеми сиромаштијата
 • социјалната правда е далеку од посакуваната
 • нема померувања во НАТО и ЕУ интегративните процеси и покрај целата посветеност на оваа власт и работењето 24/7
 • во сето ова ги оптерети живите Македонци кои неможат да издржат од новите намети
 • не постои жив Македонец кој не е под притисок на некоја глаба/казна ...
 • наместо да гради либералени капитал односи и намалување на оптеретувањето во стопанството - сегашната власт изгради монстум буџет кој неможе да го издржи стопанството и реалната економија која е во пад ... сето произведу нов процес на државен социјализам, систем кој е веќе виден ...
 • меѓунационалните односи внатре во државата не се стабилни и во секој момент може да експлодираат
 • подршката на меѓународната заедница се намалува
Гледајки ги бројките од последните анализи на јавното мислење, власта гледа дека губи голем дел од своите поржувачи, како во она тело кое е нестабилно и гласа различно на секои избори, така и во губењето на своето традиционално изборно тело во десницата, каде три политички субјекти најавуваат дека ке му одземат значаен дел од гласовите на наредните избори ... Најлошото за оваа власт што ова губење на подршка на гласачите е тенденција и колку подоцна се случат изборите толку поголема ке биде загубата изразена во пратенички места, загубата условно гледана од бројот на сегашните места во парламентот ...

Единствено нешто на кое може да се потре власта во овој момент е:
 • корумптивното новинарство (зависно од рекламирањето на владата...), кое заради борбата на рекламите на владата изразува подршка на власта 
 • корупираното судство кое е директно зависно од власта, кое го бира, плаќа и им го крои начинот на нивното работење
 • Буџетот и буџетските институции секојпат во избори скриено се ставаат во подршка на актуелната власт. Трошењето на буџетот за рекламирање на власта представува двојно коруптивно однесување и нетранспарентност. Се трошат неконтролирано многу пари во рекламирање на власта - власта „остварува“ со пари од народот од една страна а од друга страна парите ги троши во медиумите кои им се по мерка, кои пак зависни од парите стануваат најголеми подржувачи на власта.
Нема да ширам повеќе во оваа анализа за да не биде предолг текстот. Долгите текстови губат поента и не се доволно читани.

No comments:

Blog Archive

Site Meter