Search This Blog

Wednesday, March 02, 2011

Што ни носи новиот ЕУ Амбасадор Peter Ingemann Moesgaard SORENSEN

Соренсен е типичен представник на дипломат од кариера кој скоро целата своја кариера ја гради во поранешна Југославија. Четириесет и четиригодишниот Данец, магистер по правни науки, Петер Соренсен :

  • Од 2002 до 2006 година работи како заменик-шеф на УНМИК и директор на Европската канцеларија во Косово
  • потоа станува специјален представник на Солана во Београд, задолжен за врски со мисијата на ЕУ во Приштина. Претходно три години бил офицер за врска на секретаријатот на Советот на ЕУ со Белград.
Соренсен е од плејадата на нордијските политичари и дипломати од кариера кои во просторите на поренешна ЈУ наоѓаат ангажман во кризниот период на распадот на екс ЈУ ... со Македонија го врзува местото на раѓање на неговите две деца. Имено додека работел во Косово двете деца му се родени во Скопје.

Важи за дипломат кој не е отворен кон медиумите, но цврсто работи во остварувањето на ЕУ политиките на овој дел на балканот. Не почитува авторитети - имено кон начинот на неговото работење имаше отпор додека тој работеше во Србија кеде е познат скандалот со нивниот Минисер за Надворешни работи ... Соренсен во Србија за нивната власт беше неомилен од србската бвласт слично како што Фуере беше неомилен за нашата актуелна власт.

Како кон овој гласник кој ни доаѓа од ЕУ ке се однесува нашата актуелна власт ке видиме. Ке го „убиеме“ ли брзо и овој гласник - тогаш кога ке ни донесе лоша вест ?!

Испраќањето на Соренсен за нов ЕУ гласник во Македонија е знак дека Македонија е ставена на длабинско посматрање од ЕУ, која не верува во нашиот напредок кон ЕУ и ни праќа дипломат со цврст став дека мора многу да се работи на исполнувањето на стандардите за да се приближиме кон ЕУ. Понатака јасно се гледа дека ЕУ препознава дека во Македонија уште долго време односот кон најголемото малцинство во Македонија, т.е. односот кон Албанците ке биде главна оска за придвижување на Македонија кон ЕУ.

Македонија која дефакто функционира како бинационална држава веројатно ке мора да ја стабилизира таквата положба или да изнајде ново решение, кое ке доведе до напредок во политичките и економските тенденции - за да еден ден стане вистински кандидат за земја членка на ЕУ.

Од друга страна јасно од месечината се гледа дека ЕУ не сака секоја од новите ЈУ држави да бидат рамноправни членки на ЕУ и во најново време експериментира со некава нова унија на балјканските држави, која како таква ке стане членака во ЕУ.

No comments:

Blog Archive

Site Meter