Search This Blog

Wednesday, February 17, 2010

„Само вселената и глупоста немаат граници“ – Ајнштајн

http://4.bp.blogspot.com/_Ptx9S7frrLI/S2_SemBISBI/AAAAAAAABJk/wK0TSwq34DU/s400/%D0%90%D0%9C+%28Small%29.jpg
„Само вселената и глупоста немаат граници“ – Ајнштајн. Може ли оваа аксиома да го објасни нашето сегашно „лудило“ и потрага на нови идентитети – бегајки од паланката Скопје, кон бароконото Среќно ново 2014 Скопје, бегајки од словенскиот идентитет, кој е омаловажуван со цевчињата по Дунав, за да заплаиваме во античко Скопје на славниот Александар Македонски кој никојпат не престојувал во Скопје.           Повеќе ».....

Од него нема ниту една паричка на археолошките локалитети во Скопје и околината, но Скопје ке биде „закитено“ со најголемиот негов светски споменик, во најстрогиот центар на плоштадот, качен на коњ со бликање на вода која ке се таласа со пригодна музика и светлост, ке светка во ритамот на музиката на барокот ?! Чудо невидено, кое ке дојдат да го сликаат толку многу луѓе што Скопје и скопјани од тоа ке ќарат. Ич да не ги споменувам другите коњаници фигури и фигурини покрај кои ке се сликаат идните туристи.

Дали проектот за барокно Скопје 2014 е давање на „игри и театар за граѓаните“, за да може на мира да се арчи буџетот во тендерите кои ги водат највлијателните/најдоверливите луѓе на власта.

Дали познатата изрека на Марија Антоанета: „Дајте му на народот колачи – ако нема што да јаде“, може да се преточи во сегашната идеја на преродбениците: „Дајте му на народот иденититет, споменици и историја – кога веќе не можеме да му дадеме работа и езистенција“.

Графитот „Среќна нова 2014“ е се` поприсутен меѓу скопјаните и Македонците. Сево ова води кон уште една поделба на македонското ткиво.

No comments:

Blog Archive

Site Meter